latinica  ћирилица
02/04/2020 |  08:39 ⇒ 08:43 | Аутор: СРНА

Прва жртва вируса корона у српским срединама КиМ (ФОТО)

Мушкарац /47/ из општине Лепосавић који је био лијечен у нишком Клиничко-болничком центру преминуо је од посљедица вируса корона, навео је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

Ђурић је синоћ путем друштвене мреже Инстаграм објавио да је преминули био бубрежни болесник.

      View this post on Instagram

Дневни извештај о ситуацији на Косову и Метохији 1. април 2020. године: ⠀⠀ 1– Особа преминула у већински српским срединама. Реч је о мушкарцу из општине Лепосавић, рођеном 1973. године, иначе бубрежном болеснику, који је преминуо у КЦ Ниш. ⠀⠀ 5 – Новооболелих особа у већински српским срединама. Укупно оболело 9. Код двојице радника затвора у Косовској Митровици потврђен је COVID-19, тако да за сада има укупно 3 радника затвора, који су тестирани у Приштини и који су позитивни. 18 узорака тестирано је у Краљеву, а 3 су позитивна. ⠀⠀ 1 – Особа преминула у албанским срединама. ⠀⠀ 13 – Новооболелих особа у албанским срединама. Укупно оболело 125. ⠀⠀ 41 – Особа тестирана у северном делу Косовске Митровице: 23 радника затвора и још 18 грађана. Узорци се сада шаљу у Институт за ветерину у Краљеву. У Косовској Митровици се у самоизолацији налази око 100 лица. ⠀⠀ - У Звечану смо обезбедили три дежурне телефонске линије на којима грађани са симптомима вируса COVID-19, или они који су били у додиру са оболелима, могу да ступе у контакт са лекарима. 11 лица из Звечана која се налазе у самоизлолацији доброг су здравственог стања. Током јучерашњег дана Дому здравља у Лепосавићу јавило се 14 особа са респираторним инфекцијама, од једне особе узет узорак за анализу на присуство вируса COVID-19. ⠀⠀ - Агенција за превоз путника ''KIM-CO'' из Грачанице понудила је свој возни парк са возачима на коришћење без накнаде у сврху борбе против вируса COVID-19. ⠀⠀ - Волонтери су и данас обилазили угрожене грађане и носили им пакете са храном и хигијенским средствима. ⠀⠀ - Кројачка радња ''Денић'' из Горњег Кусца започела је шивење заштитних маски за потребе ЗЦ Гњилане. ⠀⠀ - Општински штабови за ванредне ситуације редовно врше дезинфекцију јавних површина и установа и обавештавају грађане о мерама Владе Србије. ⠀⠀ - Уставни суд у Приштини оценио је да је одлука владе привремених институција самоуправе (ПИС) да ограничи слободу кретања као заштиту од ширења COVID-19 неуставна. Дао је рок да се одлука укине до 13. априла.

A post shared by Kancelarija za KiM (@samojedno) on Apr 1, 2020 at 1:31pm PDT

Он је навео да је у спрским срединама на Косову и Метохији регистровано пет новообољелих, те да сада има девет заражених.

Приштински Институт за јавно здравље синоћ је саопштио да је у посљедња 24 часа забиљежено нових 13 случајева оболијевања од вируса корона, те да је сада заражено укупно 125 особа.

Од новопријављених заражених, 11 је из села Топоница, удаљеног око три километра од општине Косовска Каменица, које се ослања на српско село Доморовце у овој општини.