latinica  ћирилица
02/04/2020 |  09:15 | Аутор: СРНА

Трамп: Бројеви из Кине приказани са "свјетлије стране"

Амерички предсједник Доналд Трамп изјавио је да се чини да су статистички подаци из Кине о вирусу корона приказани са "мало свјетлије стране", а његов савјетник за националну безбједност да Вашингтон не може да зна да ли су бројеви из Пекинга тачни.

Ови коментари објављени су након што је један утицајни републикански посланик јавно посумњао у податке из Кине, а Блумберг њуз"извијестио да се у повјерљивом америчком обавјештајном извјештају наводи да је умањен укупан број заражених и умрлих.

Епидемија је почела у Кини крајем 2019. године, али у тој земљи до данас има мање заражених и преминулих него у САД, гдје је до сада регистровано 214.000 инфицираних и 4.800 умрлих, што је највећа епидемија у свијету.

Трамп је рекао на конференцији за новинаре да није примио обавјештајни извјештај о подацима из Кине.

- Чини се да су бројеви приказани са мало свјетлије стране у односу на оно што смо видјели и што је објављено и љубазан сам када то кажем - додао је амерички предсједник.

Трамп је рекао да је прошле седмице телефоном разговарао са кинеским предсједником Сијем Ђинпингом о борби Кине против вируса, али да бројеви нису били тема.

Трамп је од тада ублажио критиковање Кине и изјавио да је однос Америке са том земљом "веома добар", те да обје стране желе да сачувају трговински споразум постигнут раније ове године.

- Када је ријеч о томе да ли су њихови бројеви прецизни - ја нисам рачуновођа из Кине - рекао је предсједник САД.

Амерички савјетник за националну безбједност Роберт О'Брајен изјавио је на истој конеференцији за новинаре да Вашингтон "није у позицији да потврди бројеве који долазе из Кине".