latinica  ћирилица
02/04/2020 |  10:57 | Аутор: СРНА

Кришто: Онлајн сједнице немају утемељење у пословнику

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто изјавила је да се сједнице парламента БиХ могу одржати једино у складу са Уставом и Пословником, а да онлајн сједнице и Колегијума и парламента ни на који начин немају утемељење у Пословнику.
Борјана Кришто - Фото: ФОНЕТ
Борјана КриштоФото: ФОНЕТ

- У јавности су се појавиле којекакве писаније о томе како ја нећу да подржим заказивање сједнице. Нека то иде на част онима који то говоре и на такав начин злоупотребљавају ситуацију насталу у земљи због вируса корона - рекла је Кришто Срни.

Коментаришући изјаве појединих посланика да би сједнице парламента требало хитно одржати или онлајн или видео-линком, Кришто је истакла да ни она нити неко од парламентараца у овом тренутку не одлучује да ли сједнице могу бити одржане или не, те да постоје друга тијела која доносе одређене наредбе и мјере и одлучују ко, како и у којим условима треба радити.

- Што се тиче онлајн сједница и Колегијума и Парламентарне скупштине БиХ, оне ни на који начин немају утемељење у Пословнику. Што се мене лично тиче, увијек сам за рад Парламентарне скупштине, али искључиво на темељу Устава и Пословника којим је регулисан рад парламента, у складу са овлаштењима Парламентарне скупштине као законодавног тијела које произилази искључиво из Устава БиХ - поручила је Кришто.

Кришто је истакла да неки од посланика и званичника користе епидемију вируса корона за прикупљање јефтиних поена.

- Вољела бих да имамо конкретне материјале, да смо у ситуацији да можемо расправљати о законским рјешењима и да доносимо одлуке које би биле добре и за спречавање епидемије вируса корона и за опоравак привреде - нагласила је Кришто, закључивши да се новонастала ситуација користи за популизам.