latinica  ћирилица
02/04/2020 |  13:07 ⇒ 13:10 | Аутор: sputniknews.com

НАТО упозорио Русију: Вирус корона није утицао на нашу борбену готовост

Без обзира на пандемију Ковид-19, НАТО је спреман да одговори на пријетње свих потенцијалних противника, укључујући Русију, поручио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

Према његовим ријечима, трупе НАТО блока настављају да штите своје границе у уобичајеном режиму, преноси Дејли Телеграф.

- Наша оперативна приправност је очувана, није била подривена. Настављамо да патролирамо небом и штитимо наше границе, а настављамо и наше мисије и операције. Пријетње и проблеми с којима се суочавамо не нестају због кризе изазване Ковидом-19 - истакао је Столтенберг.

Према писању листа, ширење инфекције изазване Ковидом-19 приморало је Алијансу да откаже неколико обука, од којих и неке велике, као што је "Заштитник 2020".

Истовремено, наводи се, Русија, коју оптужују за спровођење дезинформационе кампање о вирусу корона и НАТО-у, демонстрира своју војну моћ организовањем маневара поред граница чланица Алијансе, као и у британским водама.

Појачано присуство руских Оружаних снага

Према писању листа, а по ријечима генералног секретара НАТО-а, Алијанса је на својим границама примјетила "значајну војну активност" руских Оружаних снага. Протеклих недјеља су оружане снаге НАТО-а неколико пута пресретале руске војне авионе, а током неколико дана, бродови Алијансе су пратили и "необично присуство" руске војне флоте у Сјеверном мору.

Како наводи Дејли Телеграф, Столтенберг инсистира на томе да епидемија није утицала на оперативну приправност НАТО-а и није ослабила његову способност за одбрану.

- Наш главни задатак је да осигурамо да ова здравствена криза не постане и безбједносна криза - изјавио је Столтенберг на конференцији за новинаре у Бриселу.

Он је још истакао, преноси лист, да овај Сјеверноатлантски савез мора да очува своје присуство не само на копну, већ и у ваздуху и на води.

Одговор НАТО на кризу

Столтенбергов говор, пише Дејли Телеграф, претходио је предстојећем састанку министара спољних послова НАТО-а, који ће разговарати о одговору на кризу вируса корона, која је однијела животе 30.000 људи у Европи. Очекује се да ће званичници дати заједничку изјаву како би упозорили Русију и "остале потенцијалне непријатеље" да Алијанса остаје битна војно способна структура.

Како наводи овај лист, због ограничења путовања и засједања, проузрокованих вирусом корона, састанак министара ће се одржати посредством видео-конференцијске везе – први пут за 70 година од постојања НАТО-а. Телефонска конференција треба да сигнализира потенцијалним непријатељима да Алијанса намјерава да ради у уобичајеном режиму, без обзира на пандемију.

Столтенберг је такође изјавио, пише лист, да НАТО помаже у рјешавању кризе вируса корона. Иако овај савез нема сопствену медицинску опрему, дјелује као форум савезника, омогућавајући им да потраже помоћ и пружа логистичку подршку.

Подсјетимо, бивши командант копнених снага САД у Европи генерал Бен Хоџес у интервјуу за "Одбрана24" изјавио је да је епидемија вируса корона открила све слабе тачке у области прекограничног кретања, које Русија може да искористи за напад на НАТО.