latinica  ћирилица
02/04/2020 |  13:10 ⇒ 13:11 | Аутор: banjaluka.net

Ружичић: Боримо се на свој начин и побиједићемо

Општина Језеро спада у ред изразито неразвијених општина, која је у ионако тешкој финансијској ситуацији, тако да је новонастала криза изазвана појавом корона вируса додатно отежала функционисање општине и створила нове проблеме, рекла је Снежана Ружичић, начелница општине Језеро.
Снежана Ружичић (фото: banjaluka.net) -
Снежана Ружичић (фото: banjaluka.net)

Према њеним ријечима, ова општина се сусреће са бројним проблемима, од недостатка средстава у буџету који је наслијеђен од претходне власти, до недостатка дома здравља, а немају ни службе јавних ресторана нити стручних људи за тимове који требају бити уз карантин, обзиром да је ријеч о малој општини.

Ипак, нагласила је да се прилагођавају новонасталој ситуацији и проводе све наложене мјере везане за спречавање ширења вируса корона, које су прописане од стране надлежних државних институција, те чине велике напоре да стање држе под контролом, у чему очигледно успијевају, што показује чињеница да до сада немају нити један случај заразе вирусом корона у општини Језеро. Поред тога, начелница Ружичић је оптимистично поручила да солидарни и заједно можемо и морамо побиједити ову пошаст која нас је погодила, у виду корона вируса.

Какво је тренутно стање у општини Језеро када су у питању финансије, обзиром на ситуацију изазвану корона вирусом, а имајући у виду да сте на челу једне од најмањих локалних заједница у Републици Српској?

- Будући да је општина Језеро изразито неразвијена општина, тешке финансијске ситуације, новонастала ситуација изазвана појавом вируса корона је додатно отежала функционисање општине и створила нове проблеме, јер сам доласком на мјесто начелника општине, затекла велике финансијске проблеме, дуг претходне власти у износу од отприлике два годишња буџета општине Језеро, кредитно смо се задужили и имамо честе блокаде рачуна за наплату коју дугујемо према наручиоцима посла.

Који су то основни проблеми са којима се суочава општина Језеро у овом тренутку?

- Проблеми с којима се општина Језеро сусреће у овом тренутку су бројни, а издвојила бих недостатак новчаних средстава у буџету, а која би требала бити утрошена за све наложене мјере заштите у борби против ширења вируса корона, велики број социјално угроженог становништва, као и становништва старије животне доби којима је неопходна новчана помоћ. Посебно бих нагласила да су у овим моментима ширења корона вируса, присутног страха, панике коју не можемо да контролишемо међу становништвом, свим социјално угроженим становницима обезбијеђене неопходне животне намирнице. Такође, у току је прерасподјела и подјела пољопривредних пакета сјемена од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, па је много важно да се узме у обзир социјална карта општина, а не број становника у општинама. Сигруна сам да су све изразито неразвијене општине у истом положају као и општина Језеро, те да је можда и више од 50 одсто становништва на рубу социјалне егзистенције и то су све проблеми са којима се сусрећемо и које морамо да превазиђемо.

Реците нам, како се општина Језеро бори против корона вируса?

- Као начелник општине, проводим све наложене мјере везане за спречавање ширења вируса корона, прописаних од стране надлежних државних институција, утичем на становништво да новонасталу ситуацију схвате озбиљно, те смо у прилог томе кроз свој Кризни штаб за ванредне ситуације донијели много Закључака и препорука, како бисмо онемогућили, те спријечили даље ширење вируса, организовали волонтерске акције помоћи старијем и угроженом становништву и на локалном нивоу, заједно са волонтерима, те представницима Цивилне заштите општине Језеро и Ватрогасног друштва општине Језеро, чинимо велике напоре да држимо стање под контролом, а мислим да у томе успјевамо, што показује чињеница да до сада немамо нити један случај заразе вирусом корона у општини Језеро. Морам да кажем да импровизујемо у провођењу свих наложених мјера, јер немамо капацитете, болницу, дом здравља, нити службе јавних ресторана. Као рурални крај, немамо обучене стручне људе за тимове који требају бити уз карантин.

Да ли се становништво придржава мјера и препорука Владе Републике Српске и Кризног штаба?

- Што се тиче придржавања мјера и препорука Владе Републике Српске и Кризног штаба, могу да похвалим становништво општине Језеро, које је веома савјесно. Међутим, имамо мали број волонтера који се јавио, а очекивала сам већи број студената који су корисници стипендија са буџета Општине. И даље, са малим бројем волонтера који се јавио, успјевамо да задовољимо све потребе нашег становништва, старије популације, опскрбљујемо их лијековима, основним животним намирницама, у сарадњи са трговачким радњама.

Познати сте као веома оптимистична и храбра жена и као таква сте једна од ријетких начелница. Каква су Ваша очекивања и шта мислите да ли ће се локалне заједнице успјети опоравити од оваквог економског и здравственог удара изазваног корона вирусом?

- Сигурна сам да само уз солидарност становништва свих локалних заједница и цијеле Републике Српске, можемо превазићи све економске и здравствене ударе у нашим заједницама. У овом периоду ће нам свима требати доста солидарности, стрпљења, разумијевања и подршке.

Да ли је корона вирус зауставио одређене инвестиције и пореметио инфраструктурне и друге планове у општини Језеро који су требали бити започети или завршени у овом периоду?

- Новонастала ситуација изазвана појавом и ширењем вируса корона јесте зауставила одређене инвестиције које су требале бити у реализацији, па између осталог и подршка Владе Републике Србије која је обећана за изградњу вртића у општини Језеро и не знамо када ће изградња бити реализована. Такође, доста позива које наша енитетска министарства расписују, нисмо у могућности провести, због некретања становништва и немогућности да аплицирају. Већина становништва наше општине је информатички неписмена, па те препреке покушавамо да премостимо телефонским путем, лично их контактирамо и обиђемо, извршимо апликације за њих, што говори да све функционише успорено и отежано.

Америчка свемирска агенција НАСА за мјесто за слијетање мисије “Марс ровер 2020“ одабрала је кратер Језеро, који је назив добио по општини Језеро, што је саму општину лансирало у јавност и постала је препознатљива по томе. Какви су Вам планови и да ли би то могла бити шанса за развој општине када су у питању инвестиције и развој туризма?

- У септембру 2019. године је одржана званична примопредаја писма агенције НАСА, (Натионал Аеронаутицс анд Спаце Администратион), које је мени, као начелнику општине Језеро, уручио Амбасадор САД-а у БиХ, Ерик Нелсон. Ова вијест о примопредаји писма била је испраћена кроз глобалне медије на свим континентима, што је веома значајно у промотивном дијелу општине Језеро. Поред промоције општине Језеро, постоји још један значајан моменат у овој срећној околности из разлога што НАСА има једну област која се бави само екологијом, те им у наредном периоду намјеравамо послати Молбу за подршку у реализацији еколошких пројеката на подручју општине Језеро. Као човјек визионар, видим да су и у научнотехнолошком дијелу створени предуслови и уз добру вољу људског фактора могли бисмо ући и у изградњу једног малог показно научног центра агенције НАСА, који би физички био смјештен у Језеру, гдје би студенти из околних градова долазили у студијске посјете гдје би се пратило оно што је НАСА открила.

Прије нешто више од годину дана сте, заједно са осталих пет начелница општина у БиХ, покренуле иницијативу за формирање фонда за јачање економске и политичке улоге жена у локалним заједницама у БиХ. Докле се стигло са том иницијативом И каква су Ваша очекивања?

- У општини Језеро смо имали иницијативни састанак, те смо послије тога одржали и пар радних састанака. Савјет Европе је координисао свим активностима седам начелница из оба ентитета Босне И Херцеговине. Нажалост, тренутно је та иницијатива у стању мировања. Требали смо имати састанак у граду Високом, међутим градоначелница Високог је имала прилично политички притисак опозиционих партија, те су се из тог разлога наше активности привремено зауставиле. Моја лична очекивања су, од саме иницијативе, па до данас, веома велика И сматрам да би на такав начин жене локалних политика послале поруку да ми имамо једнаке бриге, једнаку потребу да помогнемо сваком становнику наших локалних заједница И просто бисмо показале једну солидарност без обзира на политичку припадност. Тако да сам мишљења да се дефинитивно ова иницијатива показала као једна од свијетлијих примјера на подручјима нашег простора оба ентитета. Послаћемо лошу поруку ако дозволимо да опозиционе партије на било ком дијелу зауставе једну овако сјајну иницијативу.

На територији Ваше општине налази се рибогојилиште, једно од три највећа у Европи у којем се производи калифорнијска пастрмка. Какво је уопште стање у привреди општине Језеро, чиме се фирме највише баве и како унаприједити туристичку понуду Језера обзиром на предивну чисту природу коју имате?

- Једно од највећа три у Европи јесте рибогојилиште у нашој општини Језеро. С њим тренутно газдује Тропик рибарство, Рибњак Јањ Бања Лука и производе се велике количине калифорнијске пастрмке, преко 800 тона у току године. Свакако један од развојних момената за општину Језеро видимо у отварању погона за прераду калифорнијске пастрмке, те бисмо на тај начин дошли до нових радних мјеста и исто тако брендирати одређени производ који би био с нашег подручја. А што се тиче стања у привреди, морам да кажем да поред трговачких и угоститељских радњи, на подручју општине Језеро имамо два привредна субјекта која се баве дрвном индустријом, тако да је тај сегмент привреде велики. Када се дође до стварања неких услова кроз израду Регулационог и Урбанистичког плана и парцелације индустријске зоне, због доброг географског положаја општине Језеро која се налази на магистралном путу Бихаћ-Сарајево, на регионалном путу Бања Лука- Шипово, и ако кажемо да је ово једна од фреквентнијих база, свакако видим предност у том да развијамо привреду И трговину.

Што се тиче унапрјеђења туристичке понуде, један од наших евентуалних приједлога је да се на подручју општине Језеро, за ову регију, изгради Еко-кућа. Иначе, ради се о Пројекту који је проводила јапанска агенција за међународну сарадњу "Џајка" и имала сам ту част да радим на том пројекту развоја регионалног туризма Пливе. По локацији општине Језеро, мишљења сам да управо у општини Језеро инсталацијом такве једне еко-куће за продају како прехрамбених, тако и традиционалних производа, можемо да заузмемо једно важно мјесто у развоју туризма ове регије. Туристичку понуду свакако можемо унаприједити, поред чисте природе коју имамо, и развојем спорта на води, параглајдинга, затим планинарења и рибарења које већ имамо у понуди, подршком и јачањем брдског бициклизма, као и развојем аграрног туризма. Имамо идеју да у сеоским школама које су напуштене, развијамо ту неку врсту социјализације младих људи кроз аграрни туризам и смјештајне капацитете

Шта је, по Вама, највећа шанса и адут за развој општине Језеро?

- Највећа шанса и адут за развој општине Језеро јесте свакако туризам, односно еко-туризам као грана у којој бисмо акценат ставили на развој И подршку сеоским домаћинствима И сеоском смјештају, гдје би се поред смјештаја могла продавати И храна произведена на селу. Такође велики адут јесте аграрни туризам и стављање у капацитете напуштених сеоских школа и градња социјалних центара у сеоским срединама гдје би се млади људи могли бавити аграрним туризмом, проводити вријеме и доприносити пољопривредној производњи органских производа, док би комплетна производња из тог дијела била усмјерена на продају и припремање хране туристима који би били у посјети општини Језеро.

Такође, видим добру шансу у развоју трговине, због географског положаја општине Језеро, раскрсници, како магистралног, тако и регионалних путева. Еко-кућа је, понављам, одлична идеја за развој туризма. Наставком тог пројекта, који је започет 2006. године и инсталацијом такве еко-куће на подручју општине Језеро, могли бисмо продавати све регионалне производе и самим тим значајно унаприједити развој трговине. Сјајан примјер имамо у Шипову, гдје су брендирали кајмак и сир, те такви производи требају да се нађу на таквој локацији гдје могу да буду доступни свим пролазницима, а Језеро је та идеална локација, због, како сам већ рекла, повољног географског положаја. Мишљења сам да бисмо са сусједним општинама могли заједно радити на реализацији једног таквог пројекта, у којем бисмо, поред прехрамбених производа, могли да продајемо све традиционалне рукотворине наших жена И домаћина широм регије. Кроз туризам, као адут, можемо да развијемо туристички пакет, који не би био само везан И ослоњен на општину Језеро и становнике, него на комплетно становништво регије. Тај туристички пакет би подразумијевао боравак туристе у периоду од два до пет дана у нашој регији И само заједничком, регионалном сарадњом могли бисмо реализовати ову идеју и постати препознатљива туристичка дестинација. Ни једна од наших општина у овој регији Републике Српске, па мислим ни наша сусједна општина Јајце, нема довољне сопствене капацитете за развој туризма, као ни трговине и привреде.