latinica  ћирилица
02/04/2020 |  14:08 ⇒ 14:30 | Аутор: ТАНЈУГ

СЗО: Више од 95 одсто преминулих у Европи има преко 60 година

Више од 95 процената оних који су преминули од вируса корона у Европи има преко 60 година, али идеја да Ковид-19 погађа само старије људе је погрешна, изјавио је шеф канцеларије Свјетске здравствене организације у Европи доктор Ханс Клуге.

Доктор Ханс Клуге је на онлајн конференцији за новинаре у Копенхагену нагласио да године не представљају једини ризик за тешко оболијевање и поручује да млади људи нису непобједиви".

СЗО је саопштила да 10 до 15 одсто људи млађих од 50 година имају умјерене или тешке симптоме.

- Тешки случајеви болести виђени су код људи у тинејџерском добу или двадесетим годинама. Многима је потребна интензивна њега, а неки су, нажалост, преминули - изјавио је доктор Клуге.

Недавна статистика, како напомиње, показује да је 30.098 људи преминуло у Европи, углавном у Италији, Француској и Шпанији.

- Знамо да се преко 95 одсто ових случајева појавило код старијих од 60 година - рекао је доктор Клуге додајући да је више од половине преминулих старије од 80 година.

Више од 80 одсто оних који су преминули имали су друга обољења попут кардиоваскуларних болести, хипертензије или дијабетеса.