latinica  ћирилица
02/04/2020 |  14:28 | Аутор: СРНА

"Влада Хрватске да укине полицијску пратњу у међународном транспорту"

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић упутио је апел, односно молбу Влади Хрватске за укидање полицијске пратње и конвоја у међународном транспорту робе на сва три гранична прелаза које је Кризни штаб те земље одредио за транзитни превоз робе.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

- Због одлуке Хрватске да и даље организује полицијске пратње и конвоје привредници и превозници из БиХ који обављају међународни друмски превоз робе и даље су суочени са великим застојима и чекањима, као и превозници из других земаља који су у транзиту кроз БиХ - поручио је Митровић.

Он је предложио конкретне мјере на стабилизацији теретног транспорта - да се транзит теретних моторних возила кроз територију Хрватске одвија без формирања конвоја јасно одређеним зеленим коридорима, да се омогући прелазак преко граничног прелаза Шамац теретних моторних возила која транзитирају преко територије Хрватске за све земље, те да се размотри отварање и транзитног коридора преко прелаза Изачић.

- Ово би били одговарајући кораци које је потребно предузети на обострано задовољство, а који не изазивају било какве поремећаје на обје стране - поручио је Митровић.

Он је у допису истакао да би укидање полицијске пратње и формирања конвоја омогућило возачима достојанствено обављање посла у тешкој ситуацији изазваној ширењем вируса корона, те похвалио досадашње напоре амбасадора Хрватске у БиХ /Ивана Саболића/, који се активно укључио у рјешавање овог проблема, саопштено је из Министарства комуникација и транспорта.

Митровић је подсјетио министра мора, транспорта и инфраструктуре Хрватске Олега Бутковића да је Савјет министара усвојио заједнички приједлог који су припремили Заједнички секретаријат Транспортне заједнице и Секретаријат ЦЕФТА-а с циљем олакшавања транспорта и трговине основне робе са западним Балканом, а у складу са тачком 15. Комуникације Европске комисије од 23. марта.

Он је захвалио за досадашње напоре које је Министарство мора, транспорта и инфраструктуре на челу са министром Бутковићем уложило у нормализацију одвијања друмског превоза робе, истичући да је потребно заједнички уложити додатне напоре подижући тиме сарадњу на виши ниво.

Митровић је подсјетио да је Србија јутрос у потпуности укинула полицијске пратње и конвоје у међународном транспорту робе, а након апела који је прекјуче упутио.