latinica  ћирилица
02/04/2020 |  17:27 | Аутор: СРНА

Фон дер Лајенова упутила извињење Италији

Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен упутила је данас извињење Италији због недостатка солидарности Европе у борби против пандемије вируса корона, али је обећала већу помоћ у отклањању економских посљедица.

У Италији влада разочараност због одговора Европе на пандемију, почев од неслања медицинске помоћи, па потом одбијањем чланица да прихвате заједничке акције за ублажавање трошкова опоравка од кризе.

У Италији је регистровано 13.155 преминулих од вируса корона у протеклих шест мјесеца што је више него било гдје у свијету.

У писму објављеном у италијанском дневнику "Република" Фон дер Лајенова је изјавила да је превише чланица ЕУ пажњу првобитно усмјерило на сопствене проблеме.

- Нису схватили да пандемију само можемо поразити заједно, као Унија. То је штетно и могло је бити избјегнуто. Данас је Европа на страни Италије - истакла је Фон дер Лајенова.

Лидер странке крајње деснице Лига Матео Салвини навео је да се Фон дер Лајенова извинила Италији и Италијанима, али да је то требала да учини много раније, те да од Европе увијек добијају "ријечи и дим" али никад ништа опипљиво.

Фон дер Лајенова је додала да ће ЕУ одвојити до 100 милијарди евра за најтеже погођене чланице, почев од Италије, као помоћ у покривању трошкова плата и очувања радних мјеста.