latinica  ћирилица
02/04/2020 |  18:08 ⇒ 18:11 | Аутор: СРНА

Омогућити БиХ кредитна средства са повољном каматном стопом

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија разговарао је данас путем видео-линка са комесаром за проширење и сусједство ЕУ Оливером Вархељем о актуелној ситуацији изазваној пандемијом Ковид-19 у БиХ и региону.
Зоран Тегелтија - Фото: СРНА
Зоран ТегелтијаФото: СРНА

- Током разговора, комесар Вархељи изразио је спремност за пружање подршке БиХ, истакавши да се у Бриселу воде разговори како да се на најефикаснији начин пружи подршка БиХ и стави на располагање износ од 45 милиона евра за програме опоравка привреде, кроз преусмјеравање и алокацију средстава са планираних програма у области запошљавања и образовања, трговине и подршке малим и средњим предузећима - истиче се у саопштењу из Савјета министара.

Вархељи је информисао Тегелтију и да се због новонастале ситуације са пандемијом, у оквиру Европске комисије воде разговори о преобликовању Фонда за западни Балкан и његове намјене, а што ће бити представљено на Самиту у Загребу.

Тегелтија је захвалио комесару за досадашњу подршку Европске уније, као и за напоре које улажу како би дали подршку и БиХ.

Он је замолио Вархељија да се, свјесни чињенице да грант средства неће бити довољна за опоравак привреде, размотри омогућавање кредитних средстава са повољном каматном стопом од Европске уније, наводећи као примјер могућност пласирања средстава путем Европске банке за обнову и развој, а која би се, како је нагласио, користила за пружање подршке привреди за ублажавање посљедица изазваних пандемијом Ковид-19.

Тегелтија је информисао Вархеља о мјерама које су институције у БиХ предузеле на сузбијању и превенцији даљег ширења пандемије изазване новим вирусом корона, као и о тренутној ситуацији у здравственом сектору, саопштено је из Савјета министара.

Саговорници су указали на неопходност и висок степен солидарности свих, како би се изборили са проблемима изазваним пандемијом новог вируса корона.