latinica  ћирилица
03/04/2020 |  08:52 | Аутор: СРНА

Чланице Савјета безбједности затражиле састанак због вируса корона

Девет од укупно 15 држава чланица Савјета безбједности УН затражило је да се организује састанак путем интернета како би се разговарало о утицају вируса корона на сва питања која су на дневном реду Савјета, изјавио је неименовани извор из организације.
Савјет безбједности (фото:Sputnik / Дмитрий Астахов) -
Савјет безбједности (фото:Sputnik / Дмитрий Астахов)

Извор за ТАСС наводи да су привремене чланице Белгија, Доминиканска Република, Вијетнам, Њемачка, Индонезија, Нигер, Сент Винсент и Гренадини, Тунис и Естонија затражиле одржавање састанка.

Неименовани дипломата рекао је да за сада није одређен датум одржавања састанка, али да се очекује да ће он бити одржан у затвореном формату, те да ће на њему учествовати и генерални секретар УН Антонио Гутерес.

Састанак је дуже вријеме одгађан, јер питање пандемије није на дневном реду Савјета безбједности УН. Међутим, сада чланице сматрају да је разумно разговарати о утицају пандемије на питања којима се бави Савјет.

Чланице сматрају да треба разговарати посебно о проједлозима Гутереса у вези са ублажавањем санкција одређеним земљама, прекиду сукоба, хуманитарној помоћи и утицају пандемије на мировне мисије.

У свијету је до сада од посљедица заражености вирусом корона преминуло више од 50.000 људи.