latinica  ћирилица
03/04/2020 |  11:22 | Аутор: СРНА

Редовна исплата пензија и у условима ванредног стања

Директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске Младен Милић најавио је данас да ће и у условима ванредног стања због вируса корона пензија за март бити редовно исплаћена 10. априла за 267.000 корисника.
Фонд ПИО - Фото: РТРС
Фонд ПИОФото: РТРС

Милић каже да је за пензионере млађе од 65 година, којих је 25 одсто од 220.000 корисника Фонда у Републици Српској, исплата пензија уобичајена и несметана, док ће за старије од 65 година због ограниченог кретања бити омогућена и исплата пензије у банци на основу једнократне пуномоћи лицу у које имају повјерења.

- Овај начин исплате примијењен је већ у земљама региона, Србији, Хрватској, Словенији, а као и Република Српска исти ће модел примијенити и Федерација БиХ - рекао је Милић новинарима у сједишту Фонда ПИО у Бијељини.

Он је навео да је образац једнократне пуномоћи за подизање пензије и других средстава са рачуна доступан на сајту Фонда и у њиховим пословницама и филијалама, као и у банкама, а мора да садржи личне податке пензионера и лица којем се даје пуномоћ, као и контакт телефон.

Милић је рекао да за лица која не могу да преузму образац постоји и могућност да оловком и својим рукописом направе једнократну пуномоћ са свим личним подацима, контакт телефоном, бројем рачуна у банци и наведеним износом који се подиже, а који је ограничен на износ пензије.

Према ријечима директора пензијског фонда, ова мјера омогућиће правовремену исплату пензија за 142.000 корисника који новац примају преко пословних банака, док се за 80.000 корисника у Републици Српској који пензије примају путем "Пошта Српске" ништа не мијења и поштари ће исплатити пензије на кућне адресе.

Милић је додао да пензионери имају и могућност подизања новца на банкоматима у вријеме дозвољеног кретања, два пута недјељно по три часа.

Он је рекао да је за исплату мартовске пензије обезбијеђено 96,2 милиона КМ, од чега је 72 милиона КМ приход од доприноса, а недостајућа средстава обезбјеђују се из буџета Републике Српске.

Директор Фонда ПИО Младен Милић позвао је на поштовање мјера с циљем спречавања ширења вируса корона.