latinica  ћирилица
03/04/2020 |  11:51 ⇒ 14:23 | Аутор: СРНА

Додик: Погубна политика Централне банке БиХ (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је политика Централне банке БиХ погубна јер та финансијска институција не одговара на изазове са којима се суочава БиХ.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- У Централној банци имамо људе који, нажалост, искључиво слушају странце. У државама из којих долазе ти странци централне банке раде све да би спасиле привреду, а овдје траже да буде задржана постојећа политика Централне банке - истакао је Додик.

Он је новинарима у Бањалуци рекао да постоји 450 милиона евра вишка изнад покрића конвертибилне марке, што значи да Централна банка БиХ у овом тренутку може обезбиједити око 900 милиона КМ са покрићем.

- Европска централна банка, федералне резерве САД и други емитују новац без икаквог покрића, а ми не користимо ни оно за шта имамо покриће - каже Додик.

Према његовим ријечима, смањењем стопе обавезне резерве које комерцијалне банке држе код Централне банке БиХ са 10 на пет одсто била би обезбијеђена новчана маса од 2,5 милијарди КМ за цијелу БиХ.

- У том случају са комерцијалним банкама треба само направити договор да оне тај новац пласирају привреди и становништву. Тиме би били створени услови за реализацију подстицаја о којима ми говоримо - навео је Додик.

Комерцијалне банке, додао је он, имају више новца од обавезне резерве, а Централна банка примјењује негативну каматну стопу што значи да јој плаћају за чување вишка новца.

- Раније сам био спреман да подржим приједлог да се укине негативна камата на износе изнад обавезне резерве. Сада сматрам да је вријеме да затражимо да негативна камата буде значајно већа како би банке морале да пласирају новац који имају. Увјерили смо се да су неке банке спремније да плате негативну камату Централној банци, него да купе обвезнице Владе Републике Српске које им гарантују већи принос од камата - нагласио је Додик.

Он је поручио да банке морају да дијеле судбину друштва, те да се не може прихватити то да својим рестриктивним мјерама, изношењем новца или на неки други начин умање шансе за реаговање на кризу изазвану епидемијом вируса корона.