latinica  ћирилица
03/04/2020 |  12:13 ⇒ 12:19 | Аутор: СРНА

Студенти из Њемачке вратили се у БиХ

У БиХ су рано јутрос стигла два аутобуса са 69 студената из БиХ који су боравили на привременом раду у Њемачкој, саопштено је из Министарства иностраних послова у Савјету министара.

Они су на пут кренули јуче из Штутгарта, а превоз до БиХ им је организовао Генерални конзулат БиХ у Штутгарту, у сарадњи са Министарством иностраних послова у Савјету министара и компанијом "Кантић" из Тешња.

Генерални конзул БиХ у Штутгарту Беган Мухић је након првобитног сазнања о овом проблему упутио допис свим надлежним институцијама БиХ и Тузланског кантона, у којем већина студената има пребивалиште и из којег су посредством студентског сервиса упућени на привремени рад у Њемачку. Сви су били распоређени на послове у различитим градовима до 31. марта, након чега су престали остваривати новчана примања.

Генерални конзулат БиХ у Штутгарту је правовремено обавијестио Министарство иностраних послова о овом проблему, након чега је Тим за кризне ситуације овог министарства предузео све неопходне кораке за обезбјеђивање свих неопходних дозвола и сагласности за транзит из Њемачке кроз све земље на путу до крајњег одредишта у БиХ.

Обезбијеђена су два велика аутобуса са укупним капацитетом од 166 сједишта, да би студенти могли бити превезени у епидемиолошки безбједним условима.

Студенти су јуче почели пристизати у збирни центар у Штутгарту из десет различитих градова у етапама, како се на аутобуској станици не би стварала гужва. Свима су одмах уручене маске, те су им дезинфиковане руке и обућа. Студенти су дали изјаве о тренутном здравственом стању, те су прописно распоређени на сједишта у аутобусу.

Њима је обезбијеђена полицијска пратња и успјешно су, без застоја и препрека, стигли до БиХ.

Од укупног броја студената шест се одвојило на граници БиХ и организовано транспортовано у Републику Српску, док су остали стигли на крајње одредиште, испред хотела "Тузла", у којем ће бити смјештени у наредном периоду, под посебним хигијенско-епидемиолошким мјерама и под здравственим надзором Кантоналног завода за јавно здравство у Тузли.

Цјелокупну акцију је координисао Тим за кризне ситуације Министарства иностраних послова у Савјету министара, који је захвалио компанији "Кантић" која је уложила неопходне материјалне и друге ресурсе, те ризиковала животе и здравље својих радника.