latinica  ћирилица
03/04/2020 |  14:34 | Аутор: СРНА

Израелске власти ће помоћи преношење Светог огња

Власти Израела сарађују са владама других земаља и лидерима Православне цркве у Светој земљи како би омогућили да се церемонија Светог огња не би отказала због вируса корона, саопштили су званичници.
Јерусалим: Запаљен Свети огањ - Фото: ТАНЈУГ
Јерусалим: Запаљен Свети огањФото: ТАНЈУГ

Хиљаде вјерника сваке године одлази до Цркве Христовог гроба у Старом граду у Јерусалиму, изграђене на мјесту гдје је Исус Христос сахрањен и васкрснуо, како би дан пред православни Васкрс, на Велику суботу, дочакали силазак Светог огња.

Православни патријарх улази у најсветији дио храма, гдје се налази Христов гроб, након чега излази са свијећама запаљеним Светим огњем и просљеђује је даље вјерницима у храму и испред њега.

Прије уласка у посебну просторију, патријарха претресу како би се увјерили да код себе нема шибицу или било које друго средство којим би могао да запали ватру.

Сваки вјерник током церемоније држи 33 свијеће, које симболишу године које је Христос провео на земљи, а пламен се шаље у заједнице православних хришћана широм свијета.

Међутим, с обзиром на забрану јавних окупљања због пандемије Ковид-19, израелски званичници су саопштили да ће се церемонија 18. априла одржати, али уз ограничен број присутних.

Церемонији ће присуствовати десетак православних вјерских лидера, пише АП.

Власти Израела смислиле су и креативан начин да се Свети огањ пренесе у друге земље. Наиме, због мјера карантина који је у Израелу обавезан за све који долазе у земљу, страни великодостојници ће пламен прихватити у авиону, који ће одмах након тога да их врати кући.