X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Обавијест
03/04/2020 |  14:59 ⇒ 15:14 | Извор: СРНА

Извјесно повећање средстава ММФ-а за БиХ на 330 милиона евра

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија разговарао је данас путем видео-линка са шефом мисије Међународног монетарног фонда у БиХ Мартином Петријем и резидентним представником ММФ-а у БиХ Ендру Џуелом о тренутној ситуацији у БиХ проузрокованој пандемијом вируса корона /Ковид-19/.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је упознао Петрија о стању у БиХ у погледу здравствене ситуације, као и о економским посљедицама пандемије, те о могућностима за одговор власти у БиХ како би се заштитило здравље и животи грађана, што прије опоравила привреда и вратила радна мјеста.

Представници ММФ-а су информисали предсједавајућег Савјета министара да је извјесно повећање средстава одобрених БиХ кроз инструмент за брзо финансирање са 50 одсто на 100 одсто уплаћене квоте, односно са 165 милиона евра на 330 милиона евра, те истакли да ће се о томе Одбор директора изјаснити у понедјељак, 6. априла, саопштено је из Савјета министара.

Том приликом је наглашено да је изузетно важно да се ентитети усагласе о расподјели средстава, јер ће у противном бити помјерен рок за изјашњавање Одбора директора ММФ-а о овом инстументу.

Представници ММФ-а су на састанку изразили незадовољство чињеницом да приликом конципирања мјера за подршку економији, ентитетске владе нису консултовале нити информисале ММФ, као ни друге међународне финансијске институције иако се од њих очекује значајна подршка у финансирању дефинисаних мјера.

Тегелтија је захвалио представницима ММФ-а на брзој реакцији на захтјев БиХ за одобравање хитних средстава, те исказао очекивање да ће се ентитети усагласити о расподјели одобрених средстава како би се рокови испоштовали и средства што прије ставила на располагање ентитетима и Брчко Дистрикту, наглашава се у саопштењу.