latinica  ћирилица
03/04/2020 |  15:09 ⇒ 15:34 | Аутор: РТРС

Инструкција о начину привремене исплате пензија и других примања

Министарство финансија Републике Српске је објавило Инструкцију о начину привремене исплате пензија, инвалиднина, социјалних давања и сличних примања са банковних рачуна за лица са навршених 65 и више година живота која су под тренутном забраном и/или ограничењем кретања на територији Републике Српске због спречавања ширења вируса корона.
Министарство финансија (фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Министарство финансија (фото: Илустрација)Фото: РТРС

Из Министарства наводе да је корисницима, у циљу олакшавања исплате пензија и других примања за вријеме трајања ванредног стања узрокованог актуелном пандемијом вируса корона, омогућено да подизање новчаних средстава са банковног рачуна обаве на два начина:

- овлаштењем другог лица путем једнократне пуномоћи, за коју није потребна овјера код надлежног органа већ само лични документи пуномоћника и корисника примања. Максималан износ за исплату овим путем не може бити већи од износа једне мјесечне пензије или другог мјесечног примања

- личним одласком у банку која је дужна организовати радно вријеме у сатима када је лицима са 65 и више година старости дозвољено кретање.

Детаљи Инструкције као и образац пуномоћи доступни су на интернет адреси Министарства финансија Републике Српске (секција - Санација посљедица вируса корона).