latinica  ћирилица
03/04/2020 |  16:06 | Аутор: СРНА

На повратак из Словеније чека 29 лица

Амбасади БиХ у Словенији до сада се за помоћ обратило 29 држављана који желе да се врате у БиХ и у току су активности да им буде организован превоз, речено је Срни у тој амбасади.

Амбасади БиХ у Љубљани се јављају држављани БиХ за помоћ приликом повратка у БиХ од којих неки желе да се врате у Републику Српску, неки у Федерацију БиХ, а има и оних који би да се врате и Брчко дистрикт, навели су из Амбасаде БиХ у Љубљани.

- Сви јавни превози, па и према БиХ, из Словеније су стопирани. Тренутно се на списку за повратак налази 29 држављана, од којих у Републику Српску жели да се врати 15 особа /у Бањалуку, Добој, Теслић, Зворник, Лакташе, Приједор/, у ФБиХ 14 особа /у Сарајево, Бихаћ, Кључ, Тузлу, Високо, Цазин/ и тренутно се активно ради на организовању превоза за њих - поручили су из Амбасаде.

Из тог дипломатског представништва су додали да свакодневно достављају ажуриран списак Министарству иностраних послова БиХ држављана који желе да се врате.

У одговору на питање да ли имају податке о томе колико је радника из БиХ добило отказе и остало без посла откад је и Словенију захватио вирус корона, из Амбасаде су навели да немају те податке, као што им се не достављају ни подаци о евентуално зараженим држављанима из БиХ који су се у вријеме епидемије вируса корона затекли у Словенији.

- Што се тиче обољелих држављана из БиХ од вируса корона, Национални институт за јавно здравство и Министарство за здравство Словеније обавијестило нас је да у својој статистичкој обради не прикупља такву врсту података, али како нам је речено, они до сада имају шест хоспитализованих страних држављана са постављеном дијагнозом позитивном на вирус корона - додали су из Амбасаде БиХ у Љубљани.