latinica  ћирилица
03/04/2020 |  17:35 | Аутор: СРНА

Родољуб Драшковић даје милион КМ угроженим Херцеговцима

Инвеститор Родољуб Драшковић издвојиће 1.000.000 КМ за домаћинства у Херцеговини која су економски погођена новонасталом ситуацијом, рекао је данас извршни директор Савеза општина и града источне Херцеговине Лука Петровић.
Родољуб Драшковић (Фото: swisslion-takovo) -
Родољуб Драшковић (Фото: swisslion-takovo)

Петровић је рекао да је Драшковић своју одлуку саопштио телефонски, током данашње сједнице Савеза, те да ће све локалне заједнице морати да направе спискове ових домаћинстава.

- Задужене су све локалне заједнице да донесу спискове разврстане на три нивоа угрожености - већи, средњи и нижи ниво, како би се могло помоћи из фонда. Да ли ће помоћ бити материјална или новчана о томе ће се говорити када добијемо спискове, али наша процјена је да у Херцеговини имамо око 2.500 домаћинстава која су угрожена - рекао је Петровић.

Он је навео да су данашњој сједници Савеза општина и града источне Херцеговине присуствовали и представници општина Фоча и Вишеград, а највише се причало о дисциплини грађана, здравственим установама и економској ситуацији.

- То што у овој регији нема случајева вируса корона не значи да можемо бити опуштени већ, напротив, сада још више морамо бити пажљивији и поштовати све донесене мјере - рекао је Петровић.

Петровић је нагласио да се све локалне заједнице у Херцеговини сада морају понашати домаћински да би уз подршку Владе Републике Српске што прије изашли из ове ситуације.

- Савез је на прошлој сједници донио једну одлуку, а већ сада је спроводимо. Ријеч је о подјели маски за све грађане Херцеговине и то по два комада. Данас смо успјели да скупимо за Невесиње и Источни Мостар, а током наредне седмице за све остале општине. Дијелимо и четири пара рукавица за сваког грађанина - рекао је Петровић.

Директор Дома здравља Вишеград Снежана Ђуровић рекла је да је стање у домовима здравља од Требиња до Вишеграда добро.

- Већином су домови здравља обезибјеђени одређеном опремом што се тиче једнократних скафандера, маски, рукавица, алкохола. У већини има и наочара - рекла је Ђуровићева.

Савез је оцијенио да већина грађана у Херцеговини поштује наређене мјере.