latinica  ћирилица
03/04/2020 |  20:17 ⇒ 20:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Сјеверна Митровица и Звечан под карантином

Сјеверна Косовска Митровица и Звечан проглашени су данас територијама под карантином, одлучено је на сједници кризних штабова те двије општине на сјеверу Косова и Метохије.
Косовска Митровица (Танјуг/Сава Радовановић) - Фото: ТАНЈУГ
Косовска Митровица (Танјуг/Сава Радовановић)Фото: ТАНЈУГ

Градоначелник Сјеверне Митровице Горан Ракић рекао је да је одлука о увођењу карантина ступила на снагу данас у 18 часова.

Увођење карантина значи да ниједан грађанин не може да напусти или да уђе на то подручје, осим у случају медицинске потребе, производње, продаје и снабдијевања најосновнијим намирницама, преносе медији.

- На основу приједлога епидемиолога надлежних здравствених институција, Института за јавно здравље и Министарства здравља Србије, а због појаве нових случајева инфицираних вирусом корона у нашој општини и Општини Звечан и у циљу заштите наших грађана, имајући у виду специфичан положај наших општина, дужни смо да Звечан и Сјеверну Митровицу прогласимо територијом која је под карантином - навео је Ракић.

Додао је да ће слободно кретање бити омогућено руководству и основном административном особљу из сектора као што су здравство, безбједност и администрација општине, и кризни штаб са потребним службама.

Он је рекао да је кретање омогућено и за економске оператере у сврху осигурања ланца снабдијевања основним средствима грађана и институција.

Подсјетио је да су забрањени и отворени и затворени скупови у свим срединама - приватним и јавним, осим када је то неопходно за обављање радних задатака превенције и сузбијање пандемије, гдје је допуштена социјална дистанца од два метра.

- Особе за које се потврди да су позитивне на вирус биће упућиване у привремени смјештај у Студентски центар у Сјеверној Митровици, док ће се за специфичне случајеве предузети додатне мјере - рекао је Ракић.

На Косову и Метохији су до сада потврђена 144 случаја,, а двије особе су преминуле.

У српским срединама забиљежено је 18 случајева, а једна особа је преминула.