latinica  ћирилица
03/04/2020 |  22:16 | Аутор: sputniknews.com

Блокирана руска резолуција у УН

САД, ЕУ, Велика Британија, Украјина и Грузија нису дозволиле Генералној скупштини УН да усвоји нацрт руске резолуције, саопштила је руска мисија у свјетској организацији.
Зграда УН (Фото: Flickr/Ashitaka San) -
Зграда УН (Фото: Flickr/Ashitaka San)

У руској Резолуцији се позива на укудање једностраних санкција које онемогућавају земљама да се боре против пандемије вируса корона, преноси Спутњик.

Русија је претходно предложила Генералној скупштини да усвоји Декларацију о солидарности у борби против корона вируса.

У том документу се истиче главна улогу Свјетске здравствене организације у борби против пандемије.

Текстом документа предвиђено је да државе сарађују међу собом и са СЗО у склопу напора да се осмисле начини борбе против ширења КОВИД-19 и лијечења те болести.

Такође, позивају се државе да помогну оним земљама које су претрпјеле највец́е жртве и штету од вируса корона, укључујући земље у развоју, као и да се одустане од трговинских ратова и примјене једностраних санкција усвојеним у УН.

Уз Русију на документу је радило још 28 земаља-чланица свјетске организације.

- Није било консензуса о документу који смо предложили. Томе су се успротивили Украјина, Грузија, Велика Британија, САД и ЕУ. Жалимо што једна мања група држава – апологета политике санкција – није успјела да покаже спремност да се одазове позиву генералног секретара УН и да се одрекне својих исполитизованих приступа и интереса - наводи се у коментару руске мисије.

Као посљедица тога, одговор глобалног и солидарног свијета на нову пандемију ће бити много сложенији, додаје се.

- Може да настрада велики број људи, прије свега у земљама у развоју - истичу у руској мисији и додају да би званична Москва вољела да види у писаној форми која је то логика и који су то аргументи за блокирање нацрта Декларације.

Такође се указује да су аргументи Украјине у Грузије као и обично надмени и исполитизовани и нису разумљиви за већину држава-чланица. Без обзира на овакав исход, Русија ће наставити координисану сарадњу са истомишљеницима по овом питању.