latinica  ћирилица
04/04/2020 |  12:31 ⇒ 14:43 | Аутор: СРНА

Ристић: За неколико дана комплетирање мобилне болнице

Већински власник компаније Технички ремонт Братунац Славен Ристић изјавио је Срни да ће мобилна болница, чији је први дио стигао синоћ, бити постављена у случају погоршања ситуације у вези са ширењем заразе вируса корона у Републици Српској.
Славен Ристић (Фото: theprestige.ba) -
Славен Ристић (Фото: theprestige.ba)

- Послијеподне очекујемо слијетање авиона који ће допремити други дио болнице, а за пар дана и трећи контингент помоћи који ће да садржи и заштитну опрему, скафандере, маске, рукавице - нагласио је Ристић.

Он је навео да ће комплетирање мобилне болнице бити спремно за неколико дана, те да се заједно са Владом и Министарством здравља интензивно ради на томе.

Ристић је подсјетио да је за набавку покретне болнице са 500 болничких кревета и пратећом опремом Влада Републике Српске издвојила 3,6 милиона КМ.

Он је додао да је болница обезбијеђена одлуком институција Републике Српске да би се предуприједила евентуална експанзија вируса корона и због потребе да се људи адекватно смјесте.

- Болница ће бити постављена у случају погоршања ситуације и биће постављена тамо гдје се и уколико се покаже потреба за тим. Вјерујем да Република Српска неће доћи у ситуацију да јој буде потребна ова болница у вријеме заразе вируса корона, али је веома важно да је Влада уложила средстава у тај пројекат, да ће мобилна болница бити допремљена и служити потребама њених грађана у свим евентуалним природним непогодама, епидемијама и сличним ситуацијама - истакао је Ристић.

Он је појаснио да ће болница имати све карактеристике праве болнице, са 50 соба и 500 кревета, а може бити подијељена у посебне сегменте.

- Болница ће бити опремљена сопственим генератором за напајање струјом, интензивном његом, посебним интерним системом за воду и гријање и свим што је неопходно за један такав објекат - истакао је Ристић.

Он је нагласио да компанија Технички ремонт Братунац покушава својим примјером да покаже да је хуманост на првом мјесту и с тога у вријеме епидемије вируса корона настоји да пружи свој допринос и стави се на располагање Влади и свим институцијама Српске.

Ристић је најавио да је у току реализација и акције за набавку респираторе, изразивши задовољством одзивом грађана.

- Новац за респираторе је уплаћен и ускоро очекујемо пошиљку добављача из Русије. Веома су отежани услови да се у ово вријеме пандемије, када се свака држава бори за медицинску опрему, набаве неопходна средства, али успјели смо и пронашли добављача из Русије који ће нам послати респираторе - рекао је Ристић.