latinica  ћирилица
04/04/2020 |  14:54 ⇒ 15:03 | Аутор: СРНА

Шпирић: Медицинска помоћ je за све становнике

Замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Никола Шпирић изјавио је Срни да је медицинска помоћ Српске повратничким општинама у Федерацији БиХ намијењена свима који тамо живе, јер вирус корона не познаје границе, а да је однос федералних власти према српским повратницима разочаравајући.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

- Здравственим установама у Дрвару, Гламочу, Босанском Петровцу и Босанском Грахову данас је стигла помоћ у виду маски, рукавица, средстава за дезинфекцију и заштитних одијела. Ова помоћ Републике Српске поменутим општинама је за све становнике - Србе, Хрвате и Бошњаке, јер вирус корона не познаје границе - рекао је Шпирић.

Он је напоменуо да је јуче одржао састанак са начелницима општина Дрвар, Гламоч, Босанско Грахово, Источни Дрвар и Босански Петровац, а да је о њиховим потребама упознао српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, министра здравља Републике Српске Алена Шеранића и директором Института за јавно здравство Републике Српске Бранислава Зељковића.

Шпирић је рекао да је данас у разговору са представницима реалног сектора у Дрвару, који је везан за дрвопрераду, замолио да Јавно предузеће "Шуме Ливањског кантона" смањи цијене дрвних сортимената како би се сачувала радна мјеста и постојећа производња.

Он је захвалио Кризном штабу Републике Српске, предсједнику Жељки Цвијановић, премијеру Владе Радовану Вишковићу и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику који воде бригу о повратничким општинама у Федерацији БиХ.

Захвалност су упутили и начелници општина Дрвара, Гламоча, Босанског Грахова и Босанског Петроваца.

Шпирић је истакао да је разочаравајућа одлука федералног Министарства финансија да Дрвару додијели 40.000 КМ, Гламочу ниједна марку, а за Купрес издвоји 700.000 КМ.

Он је рекао да ова расподијела говори да власти у ФБиХ и у овим тешким тренутцима повратничке општине не доживљавају својима.

- Моја порука је да се у овим тешким тренутцима мора показати пуна солидарност и исти приступ свима, јер вирус корина не познаје наше и њихове него смо сви угрожени - истакао је Шпирић.

Министарство финансија ФБиХ из буџета за 2020. годину издвојило је 9.800.000 КМ општинама у Федерацији.