X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
04/04/2020 |  18:06 | Извор: sputniknews.com

Шта ако у продавници додирнемо нешто заражено?

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић дала је одговор на питање шта ће се десити ако у продавници додирнемо нешто што је заражено вирусом корона.
Куповина (Фото: pixabay.com) -
Куповина (Фото: pixabay.com)

Самоизолација, социјална дистанца и останак код куће су апсолутно неопходна средства у борби против вируса корона.

Међутим, неопходно је и да бар један члан породице одлази у набавку, гдје је неизбјежан контакт са артиклима које додирује више особа, преноси Мондо.

Шта да радимо у случају да додирнемо нешто заражено на рафу продавнице? Одговор на то питање дала је докторка Дарија Кисић Тепавчевић.

- Чак и ако је вирус на кожи, то није улазно мјесто. Ако оперете руке послије тога, то је превентивна одговарајућа мјера. Само је битно да свјеже контаминирану руку не ставите на уста, нос, на респираторни тракт - објаснила је она.

Др Дарија Кисић Тепавчевић објаснила је које би мјере предострожности требало предузети када су у питању намирнице, али и кесе из продавнице.

- нЈа се понашам исто као до сада. Када се вратим из набавке, одложим кесе, извадим намирнице и потом оперем руке. Нећете се заразити ако кесу ставите у уста, а вјерујем да то не радите. Јесте суштина у хигијенским мјерама, али се односе на редовну хигијену руку. Чак и ако се проузроковач инфекције (вирус) нађе на руци, нећемо се разбољети ако не дирамо уста или очи, односно ако га не унесемо респираторно или коњуктивно -  рекла је она.

А да ли ћемо се заразити ако поједемо нешто што на себи има вирус, односно ако поједемо вирус?

- Не, нећемо се заразити, јер је утврђено да се на тај начин не узрокује болест. Првобитне хипотезе су биле да се овај вирус пренио путем намирница са пијаце у Вухану... међутим, накнадна истраживања су искључила ту могућност - додала је она.

Замјеница директора Института за јавно здравље Батут рекла је да је примјетно већи број људи почео да дуже пере руке него прије појаве епидемије.

- Већина људи сада чешће пере руке, дуже пере руке и надам се да ће то постати пракса и када се ово заврши - додала је она.