latinica  ћирилица
04/04/2020 |  20:41 | Аутор: СРНА

Држављани БиХ сутра стижу из Шведске, обезбијеђен карантин

Авионом из Шведске сутра у Сарајево стиже између 30 и 100 држављана БиХ за које је обезбијеђен карантин у Студентском дому на Бјелавама, изјавио је премијер Кантона Сарајево Марио Ненадић.
Међународни аеродром Сарајево (фото:С. Салетовић) -
Међународни аеродром Сарајево (фото:С. Салетовић)

Ненадић је након сједнице Владе Кантона Сарајево на конференцији за новинаре рекао је да у Кантону у посљедња 24 часа није забиљежен ниједан случај заразе, тестирано је 45 узорака, а број укупно тестираних је 526.

- У Кантону имамо 39 лица позитивних на вирус корона. Хоспитализовано је седам, од којих су два лица на терапији кисеоником, два у фази опоравка, док на респираторима немамо никога - навео је Ненадић.

Он је додао је да се очекују резултати за још 75 тестова из Дома здравља, а да је у изолацији 1.540 лица.

Ненадић је рекао да је за 2.066 лица ова мјера истекла, а да је у карантину у Студентском дому на Бјелавама смјештено 18 лица.

Он је напоменуо да су 54 лица у посљедња 24 часа прекршила мјере самоизолације, а 31 прекршило је мјеру полицијског часа.

Кантонална Влада је, осим низа извјештаја здравствених установа, разматрала и одлуке у вези са подршком привредним субјектима којима је забрањен рад на основу наредби кризних штабова.

- У Кантону Сарајево до јуче поподне на биро је пријављено нових 125 лица - истакао је Ненадић.

Он је истакао да ће Кантонална влада, након одлуке да свим радницима са загарантованим дохотком од 406 КМ уплати доприносе. за вријеме ванредних околности адекватно одговорити.

- Радимо на проширењу фонда, успостављаљу одговарајућих механизама који ће омогућити да средства буду оперативна у наредним данима. Ријеч је о фонду који је успостављен прије 15 дана, када је одлучено да се издвоји пет милиона КМ - навео је Ненадић.