latinica  ћирилица
05/04/2020 |  10:57 ⇒ 18:39 | Аутор: СРНА

Забиљежено 95 прекршаја у вези са ванредном ситуацијом

У протекла 24 часа у Републици Српској санкционисано је 37 грађана због непоштовања Закључка Републичког штаба за ванредне ситуације о ограничењу и забрани кретања лица са навршених 65 година и више, као и забране кретање свим лицима на јавним површинама у времену од 20.00 до 5.00 часова.
МУП Републике Српске -
МУП Републике Српске

Прекршајно је санкционисано и 57 грађана који нису поштовали Закључак Републичког штаба о забрани кретања у дане викенда изван мјеста њиховог пребивалишта/боравишта, а који се односи на период суботом од 12.00 до недјеље у 18.00 часова, саопштено је из Министартсва унутрашњих послова Српске.

Из МУП-а подсјећају да су од ове забране изузета лица којима послодавац изда потврду о потреби кретања због несметаног обављања процеса рада и лица којима МУП изда дозволу за кретање.

У протекла 24 часа евидентирано је и једно лице која је прекршило изречену мјеру изолације и којем је уручен прекршајни налог, као и једно кривично дјело против здравља људи.

У 1.35 часова Полицијској станици Прњавор радник ЈП "Аутопутеви Републике Српске" пријавио је да је непознато лице лице дошло пјешке на наплатно мјесто "Прњавор" на аутопуту "9. јануар" и направило штету код наплатне кућице, након чега је побјегао.

Полицијски службеници су извршили увиђај и утврдили је да је непознато лице из коловоза ишчупало вертикалну пластичну запреку, полупало стакло на свјетлосно-сигналном уређају који се налази на улазу у наплатно мјесто, а након тога оштетило камере.

Дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука догађај је квалификовао као кривично дјело оштећење и одузимање туђе ствари и кривично дјело непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије, јер је дјело извршено у вријеме забране кретање свих лица на јавним површинама.

МУП Српске апелује на грађане да поштују Закључак Републичког штаба за ванредне ситуације о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона /Ковид-19/ у Републици Српској, а којим се прописују ванредне мјере с циљем превенције ширења вируса корона "САРС-ЦоВ-2" и Ковид-19 болести на територији Републике Српске.