latinica  ћирилица
05/04/2020 |  11:29 ⇒ 11:30 | Аутор: СРНА

Удружење повртара: Посијаћемо 30 одсто више површина

Повртари у Републици Српској ове сезоне намјеравају да засију 30 одсто више површине да би обезбиједили већу количину хране на тржишту, рекао је Срни предсједник републичког Удружења повртара Бране Мастало.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Мастало је навео да желе да дају допринос превазилажењу проблема усљед појаве вируса корона, а на то су спремни и јер су им подстицаји републичких власти исплаћени на вријеме.

Доминантне културе биће кромпир, лук, купус, лубеница, паприка, али и остало поврће.

- Према нашим процјенама, до поврћа из увоза у овој години биће тешко доћи, јер ће свака земља у том смислу затварати своје границе. Морамо се ослањати на своје ресурсе и производњу - рекао је Мастало.

Он је указао и на потребу да се настави развијати пластеничка производња, као и да се више подстичу домаћи произвођачи који ће робу упућивати на прераду.

Мастало сматра позитивном кампању Привредне коморе Републике Српске да становништво што више купује домаће производе, те тако помажу домаћу економију и чувају радна мјеста и фондове.

- Наши домаћи производи су здравији од увозних и у том правцу морамо јачати свијест потрошача. Мислим да ће се код нас у овим ванредним услова коначно схватити шта значи домаћа производња хране, јер џаба вам новац ако за њега немате шта купити из увоза - рекао је Мастало.

Он је изразио задовољство подстицајима и радом ресорног министарства, те поручио да што прије треба пронаћи начин да се тржнице и друга продајна мјеста, уз поштовање свих заштитних мјера, отворе за поврће доспјело од домаћих произвођача.

Удружење је покренуло и акцију "Наше мало неком значи много", у оквиру које се прикупља новац за превазилажење проблема усљед појаве вируса корона.

- Видјећемо да ли ћемо средства упутити за потребе здравства Српске, у неки фонд или ћемо кренути са подјелом хране онима којима је најпотребнија - рекао је Мастало.

Сјетва поврћа у Републици Српској планирана је на укупним површинама од 19.028 хектара, а процијењена вриједност производње у повртарству износи око 240 милиона КМ.

Доминантна повртна култура у сјетви је кромпир који је планиран да се засије на 10.475 хектара или 500 хектара више него у прошлој години, наводи се у информацији о заснивању новог производног циклуса у пољопривреди Српске за ову годину.