latinica  ћирилица
05/04/2020 |  17:26 | Аутор: СРНА

Линта: Ратнохушкачка пропаганда меморијалног центра Сребреница-Поточари

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта сматра ратнохушкачком пропагандом реаговање Меморијалног центра Сребреница-Поточари на писмо српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика упућено бошњачком члану Шефику Џаферовићу.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је навео да је Меморијални центар оправдао провокативну и једнострану одлуку Џаферовића да тајно шаље позивнице државницима и дипломатама да присуствују комеморативном скупу у Поточарима 11. јула, без сагласности осталих чланова Предсједништва БиХ.

Он је подсјетио да је на челу Меморијалног центра Сребреница-Поточари Емир Суљагић, који је познат по србомрзачким изјавама, те да тај центар по ко зна који пут потврђује да је политичко удружење, јер истиче да је фокусиран на истраживање и ширење истине о непостојећем геноциду у Сребреници.

- Чињеница је да се на подручју Сребренице десио злочин и над Бошњацима али апсолутно је лицемјерје и најбезочнија лаж квалификовати га као геноцид - истакао је Линта.

Он је додао да је у реаговању Меморијалног центра наведено и да је је наводни злочин геноцида непорецива истина која је, тобоже, утврђена пресудама Међународног суда правде и Хашког трибунала, а у ствари је сваком разумном човјеку јасно да је Хашки трибунал био инструмент политике западних сила.

Линта је подсјетио да пресуде политичком и војном руководству Републике Српске нису биле засноване на доказима и правој истини већ на получињеницама и лажима, саопштено је из Савеза Срба у региону.

- Свако ко одбија да се објективно утврде чињенице о догађајима у и око Сребренице од 1992. до 1995. године суштински шири говор мржње и подстиче на нетрпељивост - поручио је Линта.

Линта је напоменуо да је Суљагић, који је на челу Меморијалног центра, за највећу фабрику смрти у Другом свјетском рату Јасеновац рекао да је "четничка измишљотина и да су часни Бошњаци из злочиначке Ханџар дивизије пропустили прилику да ријеше четнике".

- Суљагић је Републику Српску упоредио са нацистичким Вермахтом и истакао да је у питању окупирана територија што најбоље говори да је у питању човјек рата, а не мира - рекао је Линта.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је средином ове седмице писмо Џаферовићу у којем је указао да је слањем позивница појединим званичницима да присуствују комеморативном скупу у Поточарима злоупотријебио позицију и саму институцију Предсједништва.