latinica  ћирилица
05/04/2020 |  19:28 ⇒ 19:41 | Аутор: sputniknews.com

Српска компанија производи алкохол за болнице - бесплатно (ВИДЕО)

У вријеме када су медицинска средства потребнија него икада, српска компанија „Вино Жупа“ одлучила је да свој погон за производњу алкохолних пића употреби за хумане сврхе и почне да производи алкохол и дезинфекциона средства за клиничке центре и болнице – потпуно бесплатно.
"Вино Жупа" (Фото: Раде Јевтовић) -
"Вино Жупа" (Фото: Раде Јевтовић)

„Вино Жупа“ има више од 1.000 запослених, а годишње преради више од 50.000.000 литара вина. Пошто је то једина компанија у Србији са толиким капацитетима за прераду алкохола, са државним органима је постигнут договор да се дестилерија те компаније употреби за производњу медицинског алкохола и дезинфекционих средстава за клиничке центре и болнице.

Медицински алкохол се иначе производи од кукуруза или житарица, али овог пута се за производњу користи пропало вино из некадашњег „Навипа“, старо више од 12 година, које је уступила Републичка дирекција за имовину.

У току једног дана, та компанија преради око 50 тона пропалог вина, од чега се добије од шест до осам хиљада литара алкохола од 75 одсто. Почели су да производе 23. марта, а сваке недјеље испоруче једну шаржу.

Осим алкохола, „Вино Жупа“ је у међувремену почела да производи још два дезинфекциона средства – једно на бази хидрогена, друго на бази хлора.