latinica  ћирилица
05/04/2020 |  19:44 ⇒ 06/04/2020 | 07:17 | Аутор: РТРС

Општине са већинским српским становништвом у ФБиХ огорчене одлуком Владе тог ентитета

Након бројних критика, Влада Федерације БиХ повукла је одлуку о додјели новчаних средстава општинама за борбу против епидемије вируса корона. Посебно огорчени били су у општинама са српском већином. Нису задовољни ни новом одлуком да се 21 милион марака предвиђених за помоћ општинама и кантонима искористи за куповину медицинске опреме.

Првобитном одлуком Гламоч је био једна од ријетких општина којој нису била предвиђена средства од Владе Федерације за борбу против вируса корона. У отвореном писму ентитетском премијеру Фадилу Новалићу, општински одбор СНСД-а Гламоч одлуку је назвао - срамном.

- До сада од Владе и Кантона и Федерације нисмо добили ништа. Добили смо од Републике Српске један пакет медицинске опреме, заштитиних средстава и десет тона брашна да подијелимо локалном становништву. Од нове одлуке се надам да ћемо добити средства сразмјерна овим параметрима које наша општина задовољава - рекао је Небојша Радивојша, начелник општине Гламоч.

У Дрвару били су незадовољни и првом одлуком Владе Федерације, на основу које је тој општини било намијењено 40.000 КМ.

Нову одлуку федералне Владе сматрају – лошијом.

- Претпостављам да ћемо у овом случају проћи још горе него са првом одлуком, под изговором да смо дио медицинске опреме већ добили од Српске и Србије, тако да у овој расподјели не очекујемо тек ништа - навела је Душица Рунић, начелница општине Дрвар.

Општина Босанско Грахово до сада од федералних и кантоналних власти није добила средства намијењена борби против епидемије.

Првобитном одлуком ентитетске Владе Босанском Грахову било је додијељно 40.000 КМ.

- Нова одлука Владе Федерације БиХ је још гора него првобитна одлука, још више угрожава неразвијене општине као што је општина Босанско Грахово, јер наша општина нема Дом здравља него амбулканту, која припада Дому здравља Дрвар. Сви наши апели су били усмјерени да се исправи првобитна одлука, а у ствари они су донијели још гору одлуку - истакао је Милорад Глигић, начелник општине Босанско Грахово.

У Општини Босански Петровац сматрају неозобиљним повлачење првобите одлуке Владе Федерације, којом је тој општини било додијељено 90.000 КМ. Кажу да су до сада, за борбу против вируса корона, од федералних власти добили само 20.000 КМ од Унско-Санског Кантона.

- Мислим да је општина Босански Петровац заслужила да добије одређена средства. На који начин ће Влада Федерације усмјерити та средства нисмо баш још увијек упознати. Да ли ће они набављати сада потребну опрему или ће направити опет неку нову одлуку о прерасподјели - пита се Дејан Прошић, начелник општине Босански Петровац.

Новом одлуком Владе Федерације БиХ, 21 милион марака намијењених нижим нивоима власти биће преусмјерено на федерално Министарство здравства за набавку медицинске опреме.