latinica  ћирилица
05/04/2020 |  21:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Џаферовић једнострано организује скуп у Сребреници

У јеку пандемије корона вируса актуелни предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић једнострано и без сагласности свих чланова тог тијела организује обиљежавање годишњице злочина у Сребреници, 11. јула, позивајући поједине званичнике и дипломате да присуствују комеморативном скупу.

И док Меморијални центар Поточари тврди да је Џаферовић поступио пратећи „дипломатске протоколе“ и да је поступио по њиховим упутствима, српски члан предсједништва Милорад Додик упозорио је предсједавајућег Предјседништва БиХ да је тим позивима „злоупотребио позицију и саму институцију Предсједништва“.

У раније упућеном писму Џаферовићу, Додик га је упозорио да је послао нетачну поруку да Предсједништво БиХ учествује у организацији споменутог скупа.

Додик је навео да та тема никада није била на дневном реду јседница Предсједништва БиХ, нити је слање позивница за обиљежавање годишњице злочина у Сребреници заједнички став тог тијела.

Додик је Џафровићу поручио да је те позивнице могао да шаље само приватно, а ни у ком случају у име Предсједништва БиХ, без сагласности и осталих чланова.

- Овим чином не само да сте злонамјерно злоупотребили позицију, већ сте обманули државнике и амбасадоре - констатовао је Додик, уз подсјећање да у БиХ живе три констиутивна народа и да постоје два ентитета, те да све одлуке Предсједништва могу бити донесене само консензусом.

Навео је и да је Џаферовићу познато да су за Србе и српски народ догађаји у и око Сребренице једнострано приказани, да су у и око Сребренице страдали и Бошњаци и Срби и други народи и да се због тога злочини само над једним народом не могу квалификовати као геноцид, преноси Танјуг.