latinica  ћирилица
06/04/2020 |  09:18 ⇒ 09:19 | Аутор: СРНА

Јапан: Могуће ванредно стање на шест мјесеци

Јапан ће сутра прогласити ванредно стање на шест мјесеци у покушају да заустави вирус корона, јавили су медији, док Влада припрема стимулациони пакет за ублажавање удара на економију која се већ суочава са рецесијом.
Токио (Фото: Thinkstock) -
Токио (Фото: Thinkstock)

Више од 3.500 људи било је позитивно на тесту вируса корона у Јапану, а 85 је умрло, што није много у поређењу са неким земљама, али бројке расту, а посебну бригу изазива стање у Токију, који има више од 1.000 случајева.

Премијер Шинзо Абе вјероватно ће објавити свој план током дана, пише лист Јомијури, а агенција Кјодо наводи да ће мјере ступити на снагу за два дана.

У ванредном стању гувернери би имали овлаштења да позивају грађане да остану код куће и да се фирме затварају, али не и да проглашавају бокаде какве су виђене у другим земљама.

У већини случајева нема казни за игнорисање ових захтјева, а провођење мјера више зависи од самих људи и поштовања власти.

Влада је под све већим притиском да предузме овај корак, а Абе страхује да акција буде исхитрена, јер ће услиједити ограничења кретања и рада компанија.

Ове седмице биће усвојен стимулациони пакет вриједан неколико стотина милијарди долара.