latinica  ћирилица
06/04/2020 |  10:44 ⇒ 10:45 | Аутор: СРНА

Човић: Владе Српске и, донекле, Федерације БиХ доносе добре мјере

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић истиче рад Владе Републике Српске и, донекле, Федерације БиХ у доба кризе и упозорава да је било покушаја да се у пар средина епидемија вируса корона - злоупотријеби.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

Предсједавајући Дома народа Парламентаране скупштине БиХ Драган Човић истиче професионалност оних који су укључени у заштиту становништва, али упозорава да је систем механизма координације различитих нивоа власти лош, те да је било покушаја политичке злоупотребе кризе.

Човић у интервјуу Срни наводи да су након првих дана епидемије вируса корона и уходавања кризни штабови профункционисали и да носиоци власти на појединим нивоима доста добро одрађују свој посао.

- Надам се да ћемо усавршавати те инструменте и да ћемо на централном нивоу имати кључне информације, јер нисам сигуран да подаци које данас имамо одражавају реалну ситуацију на терену, с обзиром да је неједнака динамика тестирања становништва на појединим подручјима - појашњава Човић, који је предсједник ХДЗ-а БиХ.

Он наглашава да љекари и епидемиолози савршено добро раде и да су успјели већину народа увјерити у опасности и начине како се са тим може носити. Истовремено, упозорава да је механизам координације између различитих нивоа власти у БиХ лош, да се често ради о импровизацији, као и да понекад зависи од личних односа.

Човић напомиње да свакодневно комуницира и са лидерима СНСД-а, СББ-а и СДА Милорадом Додиком, Фахрудином Радончићем и Бакиром Изетбеговићем, да свакодневно има видео- конференције са појединим носиоцима власти на свим нивоима и да се системски то доста добро ради.

Он упозорава да је било покушаја да се у неколико средина епидемија вируса корона - злоупотријеби.

- Неки су покушали да пандемију искористе и направе нешто политичког профита - нарочито у Сарајеву - појашњава Човић.

Човић наводи да је ријеч о нечасним стварима, као и да су неке странке епидемију користиле за политичке обрачуне и "преслагивање" унутар БиХ.

- Имамо случај са избором и смјенама у Централној изборној комисији БиХ када је СДА покушала и дјелимично реализовала жељу да прегласавањем у Представничком дому и без договора са било ким од актера власти ријеши питање ЦИК-а - појашњава Човић.

Он истиче да је вријеме епидемије показало да се одлуке могу доносити брзо и да су за то примјери ванредне мјере у Републици Српској и донекле у Федерацији БиХ.

Човић вјерује да ће ускоро бити одржана сједница Парламента Федерације БиХ, и Представничког и Дома народа, да би испратили законска рјешења која је Влада Федерације БиХ донијела.

Када је ријеч о сједницама Парламентарн скупштине БиХ, Човић објашњава да су "спремни, али да, у овом тренутку, заказивање сједница тог парламента - ништа не значи".

- Мени је најважније да Владе Републике Српске и Федерације БиХ, те Савјет министара раде колико-толико нормално и да не буде санкционисано ниједно уставно ни законско овлаштење извршне и законодавне власти - истиче Човић.

Он поручује да се БиХ без заједничког дјеловања тешко може одупријети економским, фискалним и социјалним пролблемима.

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ наводи за Срну да је са партнерима у ЕУ направљена одлична комуникација у протеклих мјесец дана и да ниједан канал није затворен у финансијској и материјалној помоћи.

Он објашњава да, захваљујући специјалном представнику ЕУ у БиХ Јохану Затлеру, као преко Хрватске која је предсједавајућа Савјета Европе, постоји комуникација са свим носиоцима власти у ЕУ.

Човић напомиње да су велики ресурси Оружаних снага ангажовани у посљедње вријеме, као и да се мора имати у виду ангажман Граничне полиције која је урадила кључан посао у задња два мјесеца када је ријеч о граници БиХ и контроли прелаза.

- Цијели систем институција и људи који прате и укључени су у борбу са пандемијом морају бити препознати у буџету - сматара Човић.

За сервисирањсе спољног дуга у овој години треба усмјерити око 800 милиона КМ, наводи он и најављује да ће његов приједлог бити да се покуша направити мораторијум за отплату спољног дуга за ову и могуће идућу годину.

- Уколико буде тако, тих 800 милиона КМ треба да се усмјери у опоравак привреде. Ту ће нам требати много снажнија координација, више професионализма и искреног односа једних према другима. Ту ће бити покушаја различитих превара и мора се направити јасан и транспарентан систем како не би потпуно уништили повјерења која смо између себе изградили - упозорава Човић.

Он наглашава да треба помоћи и малим најосјетљивијим предузећима, која су и највиталнија, те да се малом финансијском или неком другом пажњом она могу брзо да вратити у живот.

За Човића хероји овог времена су полиција, медицински кадар, цијели здравствени сектор и сви сектори који су у овој новонасталој ситуацији ангажовани.

- Инсистираћу на транспарентности свега што радимо, и ако се једна марка донира - мора се знати тачно коме се даје. Све што од опреме долази у БиХ мора бити подијељено транспарентно, а механизми расподјеле требају бити што бољи да би се то што правичније расподијелило. Није свако зло ни за зло. Хајдемо га искористити да направимо пуно добрих ствари које нисмо били у стању да направимо у неком другом времену- закључује Човић.