latinica  ћирилица
06/04/2020 |  10:54 ⇒ 11:02 | Аутор: РТРС

Забиљежено 99 прекршаја у вези са ванредним стањем

Због непоштовања Закључка Републичког штаба за ванредне ситуације о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Српске којом је забрањено кретање лица са навршених 65 година живота и више, као и забране кретање свим лицима на јавним површинама у времену од 20.00 до 05.00 часова, у протекла 24 часа санкционисана су 44 грађана.
Жандармерија Републике Српске - Фото: РТРС
Жандармерија Републике СрпскеФото: РТРС

Из Министарства унутрашњих послова Републике Српске саопштено је да је прекршајно санкционисано 55 грађана који нису поштовали Закључак Републичког штаба о забрани кретања у дане викенда ван мјеста њиховог пребивалишта/боравишта у периоду од суботе у 12.00 часова до недјеље у 18.00 часова.

Из МУП-а подсјећају да су од ове забране изузета лица којима послодавац изда потврду о потреби кретања због несметаног обављања процеса рада и лица којима МУП изда дозволу за кретање (потврда за лица који немају послодавца, а која се обрате надлежној полицијској станици изказајући потребу за несметаним кретањем).

У саопштењу се наводи да је евидентирано једно лице које је прекршило изречену мјеру изолације и којем је уручен прекршајни налог, као и три кривична дјела против здравља људи:

- Око 20. 50 часова полицијски службеници Полицијске станице Србац су у мјесту Повелич, општина Србац лишили слободе Н.М. из Српца, који је управљајући путничким моторним возилом прекршио Наредбу о забрани кретања у времену од 20.00 до 05.00 часова. Утврђено је да је лицу истекла потврда о регистрацији путничког возила и да је одбио да се подвргне алкотестирању, чиме је починио и прекршај из чл. 208. и 220. ЗООБС-а БиХ.

Приликом транспорта лица службеним возилом, Н.М. је упућивао пријетње полицијском службенику који је приликом лишења слободе поменутог лица, задобио лакшу тјелесну повреду. О свему је обавијештен тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука, који се изјаснио да се након комплетирања предмета, против Н.М. поднесе извјештај о почињеном кривичном дјелу спречавање службеног лица у вршењу службене радње и кривично дјело непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије.

- У Улици Милоша Обилића непознато лица извршило је провала у киоск Минутица који је у власништву Гласа Српске. Полицијски службеници су извршили увиђај, а тужилац ОЈТ Бањалука се изјаснио да се ради о кривичном дјелу тешка крађа, а с обзиром да је дјело почињено у вријеме полицијског часа, у питању је и непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије.

- Полицијски службеници ПС Бањалука Обилићево затекли су у Крфској улици непознато лице које није поступило по мјери Закључка Републичког штаба за ванредне ситуације о ограничењу и забрани кретања лица на територији Републике Српске. Утврђено је да се ради о лицу А.П. из Бањалуке, који код себе није имао дозволу за кретање. Код њега је уочена мања врећица у којој се налазио алат, погодан за вршење провала, због чега је исти лишен слободе. Тужилац се изјаснио да се ради о кривичном дјелу непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије, саопштено је из МУП-а.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на грађане да поштују Закључак Републичког штаба за ванредне ситуације о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у Републици Српској, а којим се прописују ванредне мјере у циљу превенције ширења вируса.