latinica  ћирилица
06/04/2020 |  18:03 | Аутор: СРНА

Митровић упознао Затлера о проблемима на терену

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић упознао је шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Затлера о проблему међународног транспорта робе у транзиту преко Хрватске који се, прије свега, односи на формирање конвоја и полицијске пратње који успоравају проток робе.
Заједничке институције БиХ (Фото: moderndiplomacy.eu) -
Заједничке институције БиХ (Фото: moderndiplomacy.eu)

Митровић је током телефонског разговора у петак, 3. априла, упознао Затлера да је Министарство на чијем је челу 16. марта упутило допис Србији, Хрватској и Црној Гори у којем је предлажило да се у овој ситуацији пандемије успоставе коридори који би омогућили несметан проток робе између земаља ЕУ и западног Балкана.

Ресорни министар информисао је Затлера и да је 26. марта, заједно са министром безбједности у Савјету министара Фахрудином Радончићем, а због потребе смањења гужви на границама БиХ и убрзања саобраћаја камиона и робе, одржао састанак са амбасадором Хрватске у БиХ Иваном Саболићем, саопштено је из Министарства комуникација и транспорта у Савјету министара.

У саопштењу се додаје да је Затлер упознат и о дописима упућеним Министарству мора, промета и инфраструктуре Хрватске и Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије у којима је указано на наведени проблем који се јавља приликом међународног транспорта робе.

Затлер је информисан и о томе да је, након ургенције Министарства комуникација и транспорта у Савјету министара, Србија прихватила формирање зелених коридора по препоруци Европске комисије и Транспортне заједнице, те у четвртак, 2. априла, укинула полицијску пратњу и конвоје.

Митровић је замолио Затлера да помогне у рјешавању овог проблема који се односи не само на БиХ, него и на све остале земље западног Балкана, па и на Грчку, Бугарску и Турску.

Из истих разлога, Митровић обавио је телефонски разговор и са шефом Сектора за економска питања Амбасаде САД у БиХ Ериком Камусом од којег је затражио да ауторитетом у Вашингтону помогне у рјешавању проблема у међународном транспорту робе у транзиту преко Хрватске, наведено је у саопштењу.

Митровић је упознао Камуса о разговору који је обавио са Затлером, да је Србија укинула конвоје и полицијску пратњу и одредила зелене коридоре, те о чињеници да се Министарство до сада три пута обраћало званичним институцијама Хрватске и указивало на наведени проблем, али да није добило никакву повратну информацију.

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара је још једном истакао да је БиХ спремна усагласити захтјеве са потребама Хрватске.

У саопштењу се додаје да је Митровић захвалио америчком званичнику Камусу на одвојеном времену и напорима које чини како би се нормализовало одвијање друмског превоза робе у овим тешким временима.