latinica  ћирилица
06/04/2020 |  20:01 | Аутор: СРНА

Затражен нови Нацрт буџета, прилагођен епидемији вируса корона

Предсједништво БиХ на данашњој редовној сједници затражило је од Савјета министара да сачини нови Нацрт буџета и међународних обавеза за ову годину који ће бити прилагођен ситуацији проузрокованој епидемијом вируса корона.

Из Предсједништва БиХ је саопштено да су на сједници обавили консултације са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом, те да је затражено да Савјет министара поново размотри тај нацрт, којим ће се омогућити неометано функционисање институција на нивоу БиХ и реализација њихових уставних и законских обавеза, узимајући у обзир ванредне околности које су наступиле након првобитне израде Нацрта буџета за 2020. годину.

Нацрт буџета, како се наводи, треба прилагодити тако што ће се предвидјети уштеде на страни расхода, поштујући оквир буџета институција БиХ који је договорен на сједници Фискалног савјета 27. децембра 2019. године.

- По могућности, тако осигурана средства треба предложити у посебну ставку, којом би се помогло у отклањању економских штета насталих усљед пандемије - саопштено је из Предсједништва БиХ.

Предсједништво БиХ тражи да му се нови Нацрт буџета достави најкасније до 31. маја.

Имајући у виду епидемиолошку ситуацију у БиХ у вези са борбом против вируса корона, Предсједништво БиХ тражи од Савјета министара да, у сарадњи са ентитетским и властима Брчко дистрикта, у року од 24 часа, на граничним прелазима за проток људи осигура карантине.

Уколико се то не уради, Предсједништво БиХ ће, како се наводи, тражи да се затворе сви гранични прелази за проток људи на којима нису успостављени карантини.

Предсједништво БиХ захтијева од Савјета министара БиХ да се, у сарадњи са ентитетским и властима Брчко дистрикта, у локалним заједницама у року од 24 часа осигурају карантини за све особе које из иностранства долазе у БиХ.

Предсједништво БиХ поздравља активности Савјета министара БиХ на закључењу међународних финансијских аранжмана и предлаже му да са међународним институцијама почне разговоре око могућег мораторијума или одгађања обавеза кредита за ову годину.

Предсједништво БиХ примило је на данашњој сједници к знању информацију предсједавајућег Савјета министара о мјерама и активностима које се предузимају на заштити од пандемије вируса корона, као и о мјерама за ублажавање економских посљедица.

На сједници је констатовано да су власти у БиХ благовремено предузеле мјере на заштити од пандемије, те да се предузимају мјере на заштити економије.

Предсједништво БиХ је констатовало и да се реализују закључци Предсједништва БиХ са 56. ванредне сједнице од 16. марта и 57. ванредне сједнице Предсједништва БиХ од 22. марта.