latinica  ћирилица
06/04/2020 |  20:53 ⇒ 21:11 | Аутор: СРНА

Стиже 10.000 тестова за вирус корона

Представници Свјетске здравствене организације /СЗО/, Канцеларије у БиХ, доставиће током ове седмице здравственим властима у БиХ 10.000 тестова чија је набавка омогућена средствима Канцеларије СЗО у БиХ, као и средствима глобалне канцеларије СЗО, саопштено је данас из Министарства цивилних послова у Савјету министара.
Министарство цивилних послова у Савјету министара одржало је данас пету конференцију здравства - Фото: СРНА
Министарство цивилних послова у Савјету министара одржало је данас пету конференцију здравстваФото: СРНА

Ово министарство одржало је данас пету конференцију здравства на којој је закључено да ће
тестови у једнаком омјеру бити достављени Федерацији БиХ и Републици Српској, а количина намијењена дистрикту Брчком ће, према ријечима шефа Одјељења за здравство и остале услуге дистрикта Акифа Пезеровића, бити прослијеђена у Тузлу будући да се тестирања за становништво Брчког тамо и одвијају.

На конференцији су разматрана три кључна аспекта, и то креирање приоритета у оквиру постојећих листа потреба за медицинском опремом, делегирање контакт лица која ће бити задужена за расподјелу медицинске опреме и медицинских средстава и испорука тестова за БиХ.

- Будући да је улога Министарства цивилних послова координирајућа, тако ће Министарство у најкраћем року прикупити имена контакт лица из Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта да би цијели цијели процес дистрибуције потрепштина био што бржи и у корист оних којима је потребан - наводи се у саопштењу.

Наводи се и да ће, имајући у виду да би медицинска опрема требало да буде испоручена у најкраћем року, Министарство одмах тражити редефинисање постојећих листа које ће бити прилагођене реалним потребама у овом моменту.

Те листе би требало да буду достављене у Канцеларију УНДП-а и Координационом тијелу за заштиту и спасавање БиХ.

Треба имати у виду да је у овом тренутку и тржиште за набавку опреме ограничено због глобалне потребе те ће, стога, Министарство цивилних послова инсистирати на хитном припремању реалних и недвосмислено јасних листа, истиче се у саопштењу.

Представници УНДП-а ће од 15. до 25. априла примити прве количине респиратора и личне заштитне опреме на основу чега је потребно извршити расподјелу.

За наредну конференцију министарства здравства у БиХ предложене теме ће се односити, између осталих, и на ментално здравље грађана БиХ током пандемије вируса корона у БиХ.

Министарство ће организовати прву сљедећу конференцију након завршетка постављених рокова са данашње да би био праћен ток реализације договорених активности и да би јавност у најкраћем року била упозната о резултатима.