latinica  ћирилица
06/04/2020 |  21:04 ⇒ 07/04/2020 | 08:07 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Мјере дају резултате, неопходна солидарност свих у Српској

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да се епидемиолошка ситуација у Српској непрекидно прати, те да је задовољна мјерама које су предузете за превенцију епидемије вируса корона и чињеницом да је и даље присутан линеарни раст када је ријеч о броју обољелих.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Наша стратегија превентивних мјера промијенила се неколико пута зато што је то жива ствар. На почетку су сви добили налог да се тестирају лица са симптомима, као што је то било и у другим земљама, а сада смо већ прешли на масовније тестирање - рекла је Цвијановићева.

Она је додала и да је карантински систем прилагођаван датој ситуацији, те да су направљени локални карантини, као и карантин у Студентском центру у Бањалуци за лица која су позитивна, али немају симптоме.

- То су ствари које мијењате у складу са анализом ситуације, те смо тако сада увели и забрану међуопштинског кретања за вријеме викенда - подсјетила је Цвијановићева.

Она је за АТВ истакла да је циљ тих мјера да се задржи линеарни раст, да се не догоди експанзија, односно појава великог броја заражених и болесних у кратком временском року, којима је потребна здравствена њега.

- Трка за респираторима је глобална, али ни то није гаранција да ће све бити како треба, али јесте да имате веће шансе да помогнете некоме ко је тешко оболио - рекла је Цвијановићева.

Предсједница Републике је истакла је да мјере дају резултате, јер већина грађана поступа савјесно и одговорно у овој ситуацији, прихватајући рестриктивне мјере као нови начин живота, помажу здравственим и републичким институцијама, али и себи и својим породицама.

- Све ово ће потрајати још неко извјесно вријеме и мораћемо да се и даље придржавамо тих правила. Заиста честитам нашим грађанима на одговорности - нагласила је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је здравствени систем Републике Српске спремно дочекао епидемију вирусом корона јер су припреме почеле на вријеме, прије него што се појавио први заражени.

- Били смо међу првима у региону који смо предузимали веома оштре мјере, а у исто вријеме смо правили нову организацију, план рада, осмишљавали како доћи до нових капацитета, те како у кратком временском року да се оспособи 400 нових кревета као што је случај у објекту бивше Хирургије у Бањалуци - рекла је Цвијановићева.

Она је указала и на значај набавке покретне болнице са 500 кревета, коју је обезбиједила Влада Српске.

Цвијановићева је изразила задовољство начином на који је здравствени систем реаговао на кризу с обзиром на то да су земље које су много развијеније од Републике Српске показале да имају проблема и да немају довољно потребне медицинске опреме.

- У земљама које су у нашој перцепцији супер развијене, гдје ствари функционишу савршено и свега има довољно на крају се покаже да, ипак, нема. Ако се буне медицинари у западним земљама да немају маске, рукавице и заштитна одијела а упућени су да раде са зараженима онда је то алармантно. Ако се саопштавају огромни бројеви и каже да су здравствени системи тих земаља у колапсу, онда се види да се дешава нешто што је и те савршене пореметило. Зато не можемо да будемо незадовољни оним што имамо овдје, знајући колико смо ми мали и шта имамо - констатовала је Цвијановићева.

Она је честитала здравственим радницима, али и менаџерима здравствених институција на уложеном труду и пожртвованости да би се људи боље организовали и искористили ресурси здравственог система, додавши да ће се наћи начини да се тим људима додатно изрази захвалност јер су они ти који износе битку.

- За то ће доћи вријеме, а сада морамо, прво у здравству, а и генерално у оквиру финансијске и економске ситуације одржати систем стабилним и има много начина да то и урадимо - рекла је Цвијановићева.

Она је навела да ће у цијелом свијету доћи до задуживања и да се ствари не могу санирати без задуживања.

- Најавили смо формирање фонда за подршку привреди, који ће се пунити из домаћих извора, али и из међународних финансијских извора, правимо одређене аранжмане. Влада Српске заједно са федералном Владом преговара о аранжману са ММФ-ом, а биће тога и са другим организацијама тог типа. Не можете санирати одређене ствари ако се и не задужите - рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да републички буџет издржава обавезе наметнуте ванредном ситуацијом, те да се истовремено, интервенцијом Владе према привредницима и послодавцима, улажу напори да се помогне привреди и да не дође до отпуштања људи.

- То је огроман посао за Владу, јер је ријеч о ванредном режиму и доношењу мјера које су неуобичајене, а које подразумијевају додатно ангажовање буџетских средстава, како бисте помогли да вам привредни субјекти остану у животу - рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, очување радних мјеста и помоћ привредницима је један од приоритета и зато је Влада осмислила мјере.

- Неопходно је да сви раде као тим. Социјални партнери сада морају заиста да буду социјални партнери, јер сви имамо заједнички циљ и није вријеме за ривалство или оптужбе и свако ко има добру идеју треба да буде дио заједничких рјешења - рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је неопходно и да грађани покажу солидарност, да радници у јавном сектору треба да са више свијести мисле о својим колегама, родбини и комшијама који раде у привредној сфери и који су доведени у неизвјесност, иако то нико није желио.

Цвијановићева сматра да ће се много људи одазвати акцији добровољних уплата за Фонд солидарности, истакавши да им то нико није наредио да ураде.

- Радник у јавном сектору који не разумије да његов посао и будућа плата зависи од тога како ће преживјети наши људи који раде у привреди, онда он мало шта разумије. Зашто он не би био солидаран и са једним дијелом своје плате помогао да преживи неко ко одржава цијели тај систем? Морамо развити свијест о томе. Нико не може бити заштићен. Немате ниједно радно мјесто на свијету које је загарантовано. Али морају бити солидарни и послодавци са својим радницима и мислим да ће се то и десити - рекла је Цвијановићева.