latinica  ћирилица
06/04/2020 |  22:04 ⇒ 07/04/2020 | 08:16 | Аутор: РТРС

Радојичић: Успјешно сузбијено ширење епидемије (ВИДЕО)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић гостујући у емисији Актуелно наше телевизије рекао је да је превентивним и рестриктивним мјерама успјешно сузбијено ширење вируса корона у овом граду, те је и након мјесец дана од појаве првог случаја ситуација под контролом, а раст броја заражених остао постепен.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

Радојичић је истакао да се те мјере односе на забрану рада дјелатности, престанак рада школа, вртића, јавног превоза, те забрану јавних окупљања.

- Нисмо имали експлозију раста броја обољелих, те и након мјесец дана дословно знамо све и једног обољелог и можемо пратити њихове контакте и тако контролисати ситуацију - рекао је Радојичић за нашу телевизију.

Он је појаснио да би се експлозија догодила онда када се више не би могли идентификовати кластери, те када не би било времена да се траже контакти, додавши да се у том случају предузимају опште мјере, као што је општа забрана кретања.

Градоначелник Бањалуке нагласио је да је становништво својом дисциплином и одговорним понашањем довело до тога да је ситуација под контролом и да ће се резултати данашњег понашања видјети тек за 14 дана, истакавши значај да грађани и даље остану дисциплиновани и одговорни.

Радојичић је рекао да је примарни циљ заштита живота, али и да је важно и да буде што мање обољелих, што подразумијева спречавање ширења заразе.

Он је подсјетио да су у Бањалуци забиљежени први обољели од вируса корона у Републици Српској и да је у овом граду највећи број заражених, који чине око двије трећине од укупно регистрованих позитивних случајева.

- Са данашњим даном имамо 194 заражена лица, око 1.960 у кућној изолацији, те 52 лица у локалним карантинима - рекао је Радојичић.

Према његовим ријечима, мјере које су предузете након што су се појавила прва два случаја заражених вирусом, показале су да су ефикасне, јер из тог нултог кластера касније није било ниједног позитивног случаја.

Радојичић је оцијенио добром сарадњу градских и републичких институција, те истакао значај изванредне сарадње са здравственим установама, чији радници већ мјесец дана улажу труд да ситуација не измакне контроли.

- И наш министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, који је и епидемиолог, ради одличан посао, те својим понашањем, инструкцијама и упутствима свима нам даје оријентир на који начин се кретати - рекао је Радојичић.

Када је ријеч о прослави ваксршњих празника, Радојичић је поновио да ће они који буду улазили у Српску и БиХ из иностранства морати да 14 дана проведу у карантину, због чега ће бити онемогућени да буду за то вријеме буду у својим домовима.

- Посебна бојазан у том смислу јесте да не буде поновног уношења вируса извана. Због тога и јесу успостављени локални карантини. Принцип јесте да људи иду у карантин 14 дана да не би свјесно или несвјесно унијели вирус овдје - рекао је Радојичић.

Он је поручио да комфор појединца не смије бити изнад интереса јавног здравља и заједнице у вези са вирусом корона.

- Свака локална заједница организује карантин у складу са могућностима. Ипак, приоритет су јавно здравље и заштита живота и популације - нагласио је Радојичић.

Он је навео да је у Бањалуци седам објеката у функцији карантина, те да се у дворани "Обилићево" налазе 24 особе, а у центру "Заштити ме" 28 лица која су ушла у БиХ.

- Сви они имају обавезу да проведу 14 дана у карантину. Наравно, никоме није драго да тамо буде, али став струке је да се они одвоје од домаће популације да у поменутом времену не би вољно или невољно пренијели вирус некоме другоме - рекао је Радојичић.

Он је указао да је хроничним болесницима и људима старијим од 65 година у Бањалуци путем градских органа, хуманитарних и других организација омогућена лакша достава и снабдијевање намирницама и лијековима, а да истовремено остану у изолацији.

Радојичић је рекао да је и даље у вези са вирусом корона потребна грађанска и комшијска солидарност, с обзиром на то да је у Бањалуци више од 42.000 пензионера.