latinica  ћирилица
07/04/2020 |  07:24 ⇒ 07:25 | Аутор: РТРС

Данас Благовијести

Православна црква данас прославља празник Благовијести Пресвете Богородице, као молитвено сјећање на новозавјетни догађај када је арханђел Гаврило јавио Пресветој Богородици радосну вијест - да ће зачети и родити Спаситеља свијета, Исуса Христа.
Благовијести (фото: www.trebinjelive.info) -
Благовијести (фото: www.trebinjelive.info)

Благовијести су празник који Православна црква прославља 7. априла. Спада у Богородичине празнике. То је дан када је анђео јавио Марији да ће родити Исуса.

Пола године пошто је првосвештенику Захарији објавио да ће у дубокој старости добити сина, Светог Јована Крститеља, који ће бити Господњи Претеча, исти Господњи арханђел, Гаврило, јавио се Пречистој Дјеви Марији у Назарету, поздравивши је ријечима: "Радуј се, благодатна! Господ је с тобом, благословена си ти међу женама!".

Зачуђеној и уплашеној Дјеви арханђел објашњава необичан поздрав: "Не бој се, Марија, јер си нашла благодат у Бога! И ево зачећеш, и родићеш сина и надјенућеш му име Исус. Он ће бити велики, и назваће се Син Вишњега, и даће му Господ Бог престо Давида оца Његовог. И цареваће над домом Јаковљевим довијека, и царству Његовом неће бити краја.

На Маријино питање: "Како ће то бити кад ја не знам за мужа?", арханђел Гаврило одговара: "Дух Свети сићи ће на тебе, и сила Вишњега осјениће те; зато и оно што ће се родити биће свето, и назваће се Син Божији". Пречиста Дјева покорно одговара: "Ево слушкиње Господње, нека ми буде по ријечи твојој".

Свети Оци из старих времена оставили су нам неколико предања о овом разговору којим је почела историја спасења људског рода и обновљења твари. Између осталог, они кажу да се Божији арханђел Гаврило појавио пред Пречистом Дјевом баш у тренутку када је читала познато мјесто из Књиге пророка Исаије: "Гле, дјевојка ће зачети и родиће сина".

Ријетки су случајеви када се на исти дан прослављају Благовијести и празник Васкрсења Христовог. Тада се заједнички празник, Благовијести и Васкрса, назива Кириопасха.

Свети Владика Николај Велимировић, говорећи о празнику Благовијести, каже: "Света Дјева није писала ништа на хартији што би се могло назвати Јеванђељем. Нити је ко други прибиљежио њене ријечи и објавио као њено Јеванђеље. Једино што је сачувано од њених ријечи и записано у Лукином Јеванђељу, то је њена благодарна пјесма Богу: `Велича душа моја Господа`.

Ова пјесма пјева се у Православној Цркви сваки дан на јутарњем богослужењу. По својој љепоти, ова пјесма Богородичина може се равнати с најљепшим псалмима Давидовим. А по дубини и мудрости, она представља једно мало Јеванђеље. Несумњиво, да је Богомати изговорила још много прекрасних ријечи и порука током живота свог. Али, по Божјем Промислу то је остало скривено од нас. Но, браћо моја, Богородично Јеванђеље и није у ријечима њеним, него у животу њеном. Њен циjели живот јесте Јеванђеље, јесте крупна Радосна Вијест роду човјечијем. Јер, Јеванђеље увијек и заувијек означава Радосну Вијест".