X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
07/04/2020 |  07:30 ⇒ 13:07 | Извор: СРНА

Прије 28 година основана СРНА

Данас се навршило 28 година од оснивања Новинске агенције Републике Српске - СРНА.
СРНА - Фото: РТРС
СРНАФото: РТРС

СРНА је основана на Благовијести, 7. априла, 1992. године на Палама, одлуком Народне скупштине тадашње Српске Републике БиХ, као Српска новинска агенција - СРНА.

Од 1998. сједиште СРНЕ је у Бијељини, а одлуком Владе Српске 27. марта 2008. добила је свој садашњи назив - Новинска агенција Републике Српске - СРНА.

Новинска агенција Републике Српске била је први медиј српског дијела БиХ и створена је у часу када су већ почели ратни сукоби, а главни пријератни медији у тадашњој Социјалистичкој Републици БиХ били су под ратном и пропагандном контролом такозване Републике БиХ.

Агенција је неодвојиво везана за настанак Републике Српске и представља једну од њених најстаријих и најзначајнијих институција.

Ангажованошћу и преданим радом запослених, СРНА је била и остала медијски симбол Републике Српске и за свој рад добила значајна одликовања од институција Српске.

Од оснивања 1992. године, била је свједок бурних догађаја и хроничар тешких времена. Током непуне три деценије рада и развоја, СРНА је успјела да одговори на високе захтјеве професије и ослонац је свим медијским кућама на подручју Српске, као и ван њених граница.

Новинска агенција Републике Српске до данас је прикупила, обрадила и објавила више од три милиона информација - од вијести, репортажа, интервјуа, аналитичких текстова, аудио и видео извјештаја, те фотографија.

СРНА дневно емитује од 250 до 300 информација.