latinica  ћирилица
07/04/2020 |  07:45 ⇒ 08:02 | Аутор: sputniknews.com

Руски војни љекари почели са пријемом пацијената у Београду (ВИДЕО)

Након дезинфекције медицинског центра "Драгиша Мишовић" у Београду, руски војни љекари су почели са пријемом пацијената код којих постоји сумња да су оболели од вируса короне, саопштило је руско Министарство одбране.
Руска помоћ Србији (фото:министарство одбране Србије) - Фото: Facebook
Руска помоћ Србији (фото:министарство одбране Србије)Фото: Facebook

Како се наводи, пацијенте ће прегледати два тима руских љекара, који су се прије тога упознали са организацијом процеса лијечења, опремом за дијагностиковање и радом колега из Србије.

Руски војни стручњаци постављају свеобухватну дијагнозу, обављају разговор с пацијентом и предлажу тактику лијечења засновану на међународим стандардима пружања медицинске помоћи. С обзиром на велики број обољелих и велики притисак на медицинско особље, српска страна је високо оцијенила помоћ руских војних стручњака, истиче Министарство одбране.

- Још пет медицинских тимова послато је у Ћуприју, Нови Пазар, Чачак, Лесковац и Крагујевац, како би процијенили епидемиолошку ситуацију. Они ће се консултовати са српским колегама по питању организације карантина и дезинфекционих мјера, а такође дијеле са њима искуство у лијечењу патогених болести - наводи се у саопштењу.

Поред тога, један тим љекара резервисан је за реаговање у случају ванредне промјене епидемиолошке ситуације, као и за свакодневну котролу здравља руских љекара.

Јединице нуклеарних, биолошких и хемијских трупа Руске војске уз помоћ специјалне војне опреме санирали су Београдску инфективну клинику и клинички центар "Земун", које се налазе у првим редовима борбе против вируса корона. Оне примају већину пацијената који сумњају да су заражени, а касније их распоређују по другим болицама, с обзиром на степен болести.

Још један тим руских стручњака дезинфиковао је болницу у Ваљеву. Обрађено је више од 45.000 квадратних метара просторија и 20.000 квадратних метара територије болнице.