latinica  ћирилица
07/04/2020 |  09:02 ⇒ 10:55 | Аутор: РТРС

Узимање узорака од свих који имају било какву респираторну инфекцију (ВИДЕО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас да ће домови здравља бити обавезни да узму налазе од свих грађана који имају било какву респираторну инфекцију, без обзира да ли је она повезана са вирусом корона.

Шеранић је истакао да ће бити извршен шири обухват тестирања здравствених радника и радника у домовима за старија лица.

- Имамо довољно тестова и тренутно смо у употребу ставили око 20.000 тестова - рекао је он.

Он је додао да сви домови здравља морају активирати амбуланте за акутне респираторне инфекције.

- И даље ћемо радити тестирање лица из домаћинстава у којима је утврђено да је неко од чланова позитиван на вирус корона како бисмо спријечили ширење породичних жаришта. Већ истичу рјешења за одређена лица која су у локалним карантинима и њима ћемо узети узорке и тестирати их прије него што дођу у заједницу. У овој седмици крећемо са ширим опсегом тестирања са циљем да тестирамо што више лица широм Српске - поручио је Шеранић.

Према његовим ријечима, у пет до седам одсто случајева тестови су били најприје негативни, а потом позитивни.

- То се дешава свуда у свијету, а код нас су такви случајеви били углавном код особа које су имале симптоме и налазиле су се у изолацији у Универзитетском клиничком центру Републике Српске. Ту особу, међутим, не пуштамо кући када је налаз негативан него је задржавамо док не буде излијечена и поново је касније тестирамо. Око 95 одсто случајева има константно негативан налаз уколико је први био негативан, али изузеци постоје - појаснио је Шеранић.

Он је истакао да лијек за болест која настаје усљед заразе вирусом корона не постоји и да љекари користе коктеле различитих лијекова или терапије подршке у складу са клиничком сликом пацијента.

- Пратимо међународне протоколе и препоруке за лијечење, као и искуства из Кине, Италије, Француске и других земаља - рекао је Шеранић.

Министар је захвалио свим медицинским радницима на пожртвованости.