latinica  ћирилица
07/04/2020 |  09:24 | Аутор: СРНА

Процјена производње у воћарству и виноградарству близу 202 милиона КМ

Обим производње у воћарству и виноградарству Републике Српске у овој години процијењен је на око 331.449 тона, а очекивана вриједност производње на 201,69 милиона КМ.
Воћарство - Фото: РТРС
ВоћарствоФото: РТРС

У воћарству Српске најзаступљенија је шљива, којом је засађено 7.557 хектара, очекивана вриједност производње процијењена је на 72,5 милиона КМ, док је очекивани принос 24 тоне по хектару, наводи се у Информацији о заснивању новог производног циклуса у пољопривреди Српске за ову годину.

Очекивана вриједност производње јабуке засађене на 3.414 хекатара је око 46 милиона КМ, док се од крушке засађене на 1.451 хекатара очекује вриједност производње од 9,43 милиона КМ, а очекивана вриједност производње брескве засађене на 851 хектару је 2,68 милиона КМ.

Укупна очекивана овогодишња вриједност производње малине и јагоде је 65,5 милиона КМ.

Овогодишња очекивана вриједност производње са 535 хектара под виновом лозом је 5,35 милиона КМ.

У Информацији се наводи да нагла промјена температуре посљедњих дана марта може негативно утицати на већ узнапредовалу вегетацију, нарочито коштуничавих воћних врста, а да ће сњежни покривач који је тада био, као и третмани против мраза који се увелико примјењују нарочито у великим производним засадима, донекле ублажити штету.

Осим временских прилика на воћарску производњу посљедњих година негативно утиче недостатак радне снаге који се покушава надомјестити што већим степеном аутоматизације радних процеса, истиче се у Информацији и додаје да је у најави ново законско рјешење везано за ангажовање сезонских радника које ће помоћи послодавцима у ангажовању радне снаге.

Информацију о заснивању новог производног циклуса у пољопривреди Српске за ову годину усвојила је Влада Републике Српске на сједници одржаној 2. априла.