latinica  ћирилица
07/04/2020 |  11:59 ⇒ 14:00 | Аутор: СРНА

За рјешавање посљедица епидемије 80,5 милиона евра

Финансијска помоћ БиХ за подршку у рјешавању посљедица вируса корона у смислу хитних медицинских потреба и социоекономског опоравка износиће до 80,5 милиона евра, навели су у заједничкој изјави амбасадори држава чланица ЕУ акредитовани у БиХ, командант ЕУФОР-а генерал Рајнхар Тришак и шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер.
Делегација ЕУ у БиХ - Фото: РТРС
Делегација ЕУ у БиХФото: РТРС

У заједничкој изјави је истакнуто да ЕУ остаје једнако посвећена БиХ и усљед здравствене кризе изазване епидемијом вируса корона, када је солидарност потребнија него икада.

- Иако је ЕУ највећи трговински партнер БиХ и њен највећи донатор, наш однос се не заснива искључиво на обостраним економским погодностима, па чак ни на географији или култури, већ на темељном принципу солидарности који је зближио Европљане у годинама након Другог свјетског рата. У том духу данас сарађујемо са грађанима и властима у БиХ - наводи се у саопштењу.

У заједничком саопштењу наглашавасе да су земље широм свијета, укључујући и оне у Европи, увеле мјере карантина и ограничења путовања да би спријечиле ширење вируса, али да то не значи да су одустале од међусобног помагања, те да није обустављен извоз медицинске опреме из ЕУ.

- Он се наставља, уз претходно одобрење држава чланица ЕУ. БиХ је такође позвана да, као и сусједи са западног Балкана, приступи Заједничком споразуму за набавку хитне медицинске опреме скупа са државама чланицама ЕУ. Сада је потребно брзо дјеловати како би се процес набавки финализирао - наводе амбасадори земља чланица ЕУ и командант ЕУФОР-а.

Заједнички се ради на олакшавању превоза робе преко граница, унутар региона и са ЕУ.

- Надамо се да ће се све земље региона придружити БиХ исказивањем подршке иницијативи Транспортне заједнице и Централноевропског споразума о слободној трговини за успостављање `зелених коридора`. Коридори су замишљени с циљем убрзавања протока роба неопходних за регију, укључујући БиХ - наводи се у саопштењу.

Још један "механизам солидарности", истичу амбасадори, јесте Механизам Уније за цивилну заштиту који је управо активиран како би осигурао нематеријалну помоћ за БиХ из ресурса држава чланица.

- Свакодневно смо у контакту с властима у БиХ и активно координирамо с УН, Свјетском здравственом организацијом, међународним финансијским агенцијама и ЕУФОР-ом. Наш једини циљ је што брже пружити конкретну помоћ директно грађанима БиХ - наглашавају амбасадори.

У саопштењу се подсјећа да је током протекле три седмице амбасадор Затлер у име ЕУ потписао с УНДП-ом први дио финансијског пакета помоћи од 7.000.000 евра.

- Испоруке су већ у току – подијељено је 7.500 тестова, а 15.000 заштитних визира за медицинско особље ће бити достављено до краја седмице. Првих 40 респиратора стиже у априлу, а остатак у мају - подсјећају амбасадори земаља чланица ЕУ.

Поред горућих здравствених питања, амбасадори земаља чланица ЕУ свјесни су колико је ова ситуација тешка за економију у БиХ генерално, а посебно за мала предузећа.

Амбасадори ЕУ у БиХ подсјећају на кампању којом се грађани позивају да остану код куће како би заштитили најугроженије и помогли код успоравања даљег ширења корона вируса јер је у суштини ријеч о начину да се овом друштву омогући борба против вируса без преоптерећења медицинских радника и избјегне колапс јавног здравственог система.

- Док подржавамо неопходне активности власти у БиХ у циљу рјешавања ове кризе, од највеће је важности одржати одговарајућу равнотежу између превентивних мјера и поштивања људских и демократских права свих грађана. С тим у вези, посебно је важно обезбиједити да се права и потребе рањивих група у потпуности поштују и задовољавају у свјетлу тренутне ситуације - наводи се у саопштењу.

Амбасадори држава чланица ЕУ акредитовани у БиХ, командант ЕУФОР-а генерал Рајнхар Тришак и шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер напомињу да је вирус тешко погодио све, те да ће бити побијеђен заједничким дјеловањем, ослањајући се на европске вриједности сарадње, транспарентности и солидарности.