latinica  ћирилица
07/04/2020 |  12:53 | Аутор: СРНА

Запосленима који раде од куће дозвољено коришћење годишњег одмора

Влада Србије донијела је закључак којим је препоручено да запослени, који у току ванредног стања свој посао обављају свакодневно, али од куће, односно на даљину, искористе преостали дио годишњег одмора за 2019. годину у складу са законом, односно до 30. јуна 2020. године.
Рачунар - Фото: илустрација
РачунарФото: илустрација

Препоручено је и да послодавци, који у условима ванредног стања нису у могућности да организују процес рада, те су, у складу са законом, своје запослене упутили на одсуство са рада, предност дају коришћењу годишњих одмора, саопштило је Министарство за рад Србије, на чију је препоруку донесен закључак Владе.

У саопштењу се наводи да послодавци могу да дозволе коришћење преосталог дијела годишњег одмора за 2019. годину, закључно са 31. децембром 2020. године, и за запослене који у току ванредног стања редовно обављају посао на свом радном мјесту.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић истакао је да је жеља да се на све начине омогући грађанима да и у току ванредног стања сачувају посао, али да се истовремено мисли и на послодавце којима такође у овој ситуацији није лако.

- Зато ћемо се кроз разне начине и свим новим мјерама које доносимо трудити да једнако помогнемо свим грађанима Србије, на првом мјесту њихом здрављу, безбједности али и могућности да остваре сва права која им припадају - поручио је Ђорђевић.