X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
07/04/2020 |  13:10 ⇒ 13:22 | Извор: СРНА

Покренут сервис за пружање психолошке подршке студентима

Декан Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци Срђан Душанић и предсједник Друштва психолога Републике Српске Дијана Ђурић потписали су данас меморандум о сарадњи којим је покренут сервис пружања психолошке подршке срудентима бањалучког Универзитета током трајања епидемиолошке кризе изазване вирусом корона.
Филозофски факултет - потписивање споразума - Фото: РТРС
Филозофски факултет - потписивање споразумаФото: РТРС

Споразумом је предвиђено да сруденти, који се суочавају са одређеним потешкоћама и изазовима психолошке природе могу бесплатно и на једноставан начин да потраже и добију подршкуод сертификованих психотерапеута које окупља Друштво психолога Српске.

Студенти могу да потраже подршку сваког дана од 9.00 до 22.00 часа позивом на телефон 065/464-555 или слањем имејла психолоска.подрска@фф.унибл.орг, након чега ће их координатор повезати са психотерапеутом.

Душанић је рекао да је пред свима много изазова и да се не треба стидјети проблема са којима се и сами студенти суочавају, додавши да није срамота поражити стручну помоћ.

- Планирано је да овај програм буде настављен и након ванредног стања у Српској због пандемије вируса корона, јер проблеми овакве природе често не само да трају већ и настају након краја неке спољашње пријетње и проблема у друштву - рекао је Душанић и додао да су ову сарадњу подржали и органи Универтитета у Бањалуци, као и руководство Филозофског факултета и Друштва психолога Српске.

Према ријечима Ђурићеве, кризна ситуација у вези са вирусом корона је подстакла на многе друге активности које су неопходне као помоћ становништву.

Она каже да Друштво психолога сарађује са Штабом за ванредне ситуације, те истиче да су у овом друштву, као и на Филозофском факултету схватили да је битно организовати неки вид помоћи студентима.

Ђурићева каже да су се студенти, као и цјелокупно становништво нашли у ситуацији да је дошло до поремећаја уобичајеног начина рада и живота, што је стресно за све.

Она сматра да је веома значајно да се сарадња настави и након ванредног стања, нагласивши да ће се, тек када се мири ситуација у вези са вирусом корона, моћи говорити о психолошким посљедицама, попут депресије и губитка мотивације.

Ђуриђева је истакла да ће студентима бити корисно да сва питања и дилеме подијеле са стручњацима Друштва психолога Српске, те је позвала и студенте, али и друге грађане да им се обрате за помоћ.