latinica  ћирилица
07/04/2020 |  13:19 ⇒ 13:20 | Аутор: СРНА

ЖРС: Од надлежних институција тражи се тумачење термина "рад од куће"

Сви запослени у "Жељезницама Републике Српске" чији рад не угрожава њихово здравље остаће на својим радним мјестима и неће бити упућени на плаћено одсуство, од надлежних републичких институција тражи се да протумаче одредницу "рад од куће", а три изабрана синдикална представника биће директно укључена у процес организационог реструктурисања, закључено је данас на састанку Управе и синдикалних организација у овом предузећу.
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Из Управе "Жељезница" саопштено је да су закључци донесени на радном састанку са предсједницима репрезентативних синдиката у овој компанији, са циљем њиховог упознавања са предузетим мјерама на заштити запослених у ванредним условима рада изазваним вирусом корона, као и о наставку реструктурисања предузећа.

У складу са препорукама надлежних републичких институција, запосленима је наложено да у тренутној ванредној ситуацији у циљу личне и опште заштите искористе могућности кориштења неискориштених годишњих одмора из 2019/2020. године.

Из ове компаније наводе да, у складу са првим закључком, сви запослени који могу бити распоређени у дијелу својих организационих јединица, а да не угрожавају личну здравствену безбједност у оквиру одвијања процеса рада по мјерама које су прописане од Републичког штаба за ванредне ситуације, остају на својим радним мјестима и не упућују се на плаћено одсуство.

Запослени којима је одређена мјера обавезне изолације користе боловање.

У оквиру предвиђених мјера, непосредни руководиоци у "Жељезницама" директно су одговорни за заштиту здравља запослених.

- Управа "Жељезница" ће размотрити могућности за запослене који су због укидања путничког саобраћаја тренутно без радних задатака да након искориштене могућности кориштења годишњих одмора, а прије слања на плаћено одсуство, у складу са стручном спремом коју посједују буду прераспоређени на друге послове које могу да обављају - наводи се у саопштењу.

Из "Жељезница" поручују да ће се, тек када се исцрпе све предвиђене мјере, утврдити који број радника ће бити упућен на плаћено одсуство, као и одлука у ком проценту ће бити исплаћена плата запосленима који у ванредним условима иду на плаћено одсуство.

Закључак о плаћеном одсуству дефинисао је систем ротације који ће бити примијењен на све запослене, како не би долазило до дискриминације радника.

Према другом закључку, Управа "Жељезница Републике Српске" и предсједници репрезентативних синдиката упутиће ресорном Министарству саобраћаја и веза у Влади Републике Српске и Републичком штабу за ванредне ситуације захтјев за достављање тумачења термина "рад од куће" како би се у складу са прецизним упутствима могло приступити овој мјери, те одређеном броју радника омогућило овакав начин рада са прецизним упутствима у оквиру обавеза и извршавања радних задатака.

На основу трећег закључка у оквиру активности које се спроводе на припреми организационог реструктурисања "Жељезница" синдикалне организације доставиће имена три изабрана синдикална представника који ће директно бити укључени у одвијање овог процеса, у смислу праћења активности пројекта на припреми нове организације предузећа како би о свему бити благовремено информисани.

На састанку је констатовано да у "Жељезницама" међу запосленима нема позитивних на вирус корона, док се неколико радника налази у обавезној изолацији у коју су упућени од надлежних здравствених служби.

Разговарано је и о исплати мартовске плате, те процесу рада у оквиру функционисања жељезницког теретног саобраћаја у новонасталим условима.

- Наредни састанак управе "Жељезница" и синдикалних представника на коме ће бити договаране даље активности заказан је за период након 20. априла - наводи се у саопштењу.