latinica  ћирилица
07/04/2020 |  15:26 | Аутор: СРНА

Стевандић: Задржати дисциплину

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић изјавио је да су данас први пацијенти скинути са респиратора у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, те поручио грађанима да задрже дисциплину, јер се побједа против вируса корона "све боље види".
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Имамо и више од 50 потпуно опорављених на 346 заражених, што је, такође, добар показатељ. Број умрлих је испод десет, а вирус нам није ушао у "срце здравственог система" - истакао је Стевандић.

Стевандић је нагласио да је много труда, који се углавном не види, уложено да би се то постигло, саопштено је из Уједињене Српске.

Он је додао да се сви ови подаци дневно мијењају, али да се ипак примијети тренд "који са платоа епидемије почиње да нагиње на доле", да пада просјечан број новозаражених сваког дана.

Стевандић је упозорио да то може да поквари попуштање дисциплине, јер је евидентно да се у неким карантинима конзумира алкохол и праве журке.

- Неки чак сију незадовољство постављајући слике и снимке из карантина гдје неколицина незадовољних држи лекције читавој заједници која управо улаже у њихово лијечење и држи пандемију под контролом - рекао је Стевандић.

Он је навео да се очекује долазак грађана Српске из иностранства поводом васкршњих празника, иако ће овај празник славити у карантину.

- Опасно је да на већ помало уморну војску здравствених радника, цивилне заштите, МУП-а и инспекције, навали нови талас грађана на граничним прелазима, граничним и локалним карантинима. Зато сви морају да пронађу додатну снагу и енергију, а одговорност и умијеће су већ показали наведени припадници институција прве линије одбране - нагласио је Стевандић.

Он је указао да се јасно може примијетити тренд пада новозаражених у првом и другом прстену земаља које окружују бившу Југославију.

- Пад од око, а негдје и више од хиљаду нових случајева, биљеже Италија, Шпанија, Њемачка и Француска, од којих свака има више од 100.000 заражених грађана - навео је Стевандић.

Он је додао да је најочигледнији тренд пада на днавном нивоу у Аустрији, чија Влада међу првима најављује повлачење неких рестриктивних мјера.

Стевандић, који је и шеф Тима за надзор спровођења мјера Републичког штаба за ванредне ситуације, поново је апеловао на све људе да задрже дисциплину у борби против вируса корона.