latinica  ћирилица
07/04/2020 |  15:46 | Аутор: СРНА

Кошарац: Хитно формирати правни тим за заштиту интереса БиХ

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац организовао је данас хитну видео-конференцију поводом намјере Хрватске да гради одлагалиште за радиоактивни и нуклеарни отпад на локалитету Трговска гора, на којој је закључено да треба да буду формирани координациони тим, експертска и правна група с циљем заштите интереса БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Учесници данашње видео-конференције констатовали су да одлука Министарства за заштиту животне средине и енергетике Хрватске о уступању локације бившег војног складишта Черкезовац на употребу Фонду за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада нуклеарне електране "Кршко", свједочи јасној намјери власти сусједне земље да не одустаје од изградње спорног одлагалишта у непосредној близини границе са БиХ, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Кошарац је информисао саговорнике о састанцима које је о овој теми имао са амбасадором Хрватске у БиХ Иваном Саболићем, те ресорним министром Хрватске Томиславом Ћорићем.

Током видео-конференције истакнуто је да надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ имају једногласан став о неприхватљивости одлагања радиоактивног отпада у непосредној близини границе, јер би тиме било угрожено здравље 250.000 становника у 13 општина у сливу ријеке Уне, као и животна средина.

Упозорено је и да је ријеч о озбиљном безбједносном проблему, будући да се ради о врло трусном подручју.

На видео-конференцији закључено је да ће Министарство спољне трговине и економских односа БиХ у наредних неколико дана доставити свеобухватну информацију Савјету министара у којој ће затражити да кроз институционално дјеловање буде формиран координациони тим, те експертска и правна група које ће се бавити овим отвореним билатералним питањем са Хрватском, као и да се у свакој пројекцији буџета институција БиХ планирају средства рад поменутих група.

Закључено је, такође, да је неопходно да све надлежне институције појачају дипломатске активности с циљем спречавања Хрватске да предметну локацију одреди као коначну за складиштење радиоактивног отпада.

На видео-конференцији учествовали су министар просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске Сребренка Голић, федерални министар за околину и туризам Едита Ђапо, чланови парламентарне групе "Зелени клуб" Саша Магазиновић и Јасмин Емрић, као и начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача.