latinica  ћирилица
07/04/2020 |  15:54 | Аутор: СРНА

За борбу против вируса корона 20 милиона долара зајма ИБРД-а

Савјет министара усвојио је иницијативу Министарства финансија и трезора и именовао делегацију за вођење преговора ради закључивања споразума о зајму између БиХ и Међународне банке за обнову и развој за Пројекат хитне подршке на појаву Ковида-19 у БиХ, вриједан 20 милиона долара.

Ово је нови финансијски инструмент на хитној основи који ће омогућити широк дијапазон подршке, укључујући напоре на јачању праћења болести, подстицање интервенција у јавном здравству и рад са приватним сектором на редуковању утицаја на економију, саопштено је из Савјета министара.

Ријеч је о подршци областима које, између осталог, укључују медицински материјал и опрему, комплете за тестирање, болничку опрему, градњу здравствених објеката за хитну медицинску помоћ, уклањање медицинског отпада, као и подршци социјалним примањима.

Савјет министара је на данашњој ванредној телефонској сједници дао сагласност за преусмјеравање средстава из програма ИПА 2018, 2019. и 2020. године за БиХ за потребе одговора на Ковид-19 и за мигрантску кризу, како је то предложила Делегација ЕУ у БиХ.

Дирекција за европске интеграције, односно координатор БиХ за ИПА два одмах ће обавијестити Делегацију ЕУ у БиХ о прихватању предложених преусмјеравања ИПА 2018, 2019. и 2020. као помоћ за одговор на Ковид-19, те за мигрантску кризу.

У саопштењу се наводи да из ИПА 2018. нису искориштена два милиона евра, која се могу преусмјерити за уговор са Агенцијом за медицинска средства и опрему УН за одговор на Ковид-19, док ће 10 милиона евра бити преусмјерено за подршку миграцији.

Истовремено ће из ИПА 2019. и 2020. бити обезбијеђено 14 милиона евра за подршку малим и средњим предузећима, а област трговине биће подржана са четири милиона евра.

За 18 милиона евра биће повећан износ за Општи инструмент за европске интеграције који се може користити за хитну подршку за борбу против Ковида-19.

На овај начин се омогућава БиХ да средства буду брзо доступна за одговор на епидемију вируса корона, те за миграције, наведено је у саопштењу.